Izvještaj sa sjednice Skupštine opštine Prnjavor

0
1621

Odbornici Skupštine opštine Prnjavor, iako je pred njima bilo samo sedam tačaka dnevnog reda, najveći dio dana su potrošili u raspravi. Poseban interes odbornika za diskusije izazvao je Izvještaj o radu načelnika opštine i Administrativne službe za prošlu godinu.

Nakon usvajanja dnevnog reda, u sklopu aktuelno časa čulo se više pitanja koja su vezana za izgradnju spomen obilježja za borce iz otadžbinskog rada, odbornici su tražili odgovor ko je investitor jedne stambene zgrade u zoni magistralnog puta i da li taj objekat ima građevinsku dozvolu. Bilo  je priče o još uvijek aktuelnoj blokadi računa Vodovoda, odbornike je zanimalo i zapošljavanje supruga opštinskih zvaničnika i odbornika, te namjere izvođača radova oko budućih poslova na izgradnji autoputa, odnosno trasi za nova izvlačenja materijala iz kamenoloma u Ljubiću.

Nakon usvajanja informacije Komisije za izdradu Statuta opštine Prnjavor i imenovanju komisije koja bi taj posao trebalo da radi, načelnik optšine Siniša Gatarić, prezentovao je izvještaj o njegovom i radu svog kabineta za prošlu godinu.

Gatarić je poručio odbornicima da se  sada u opštini ponaša domaćinski, da se nije išlo u nova zaduženja, nego naprotiv da se vraćaju stari dugovi, te da opština nema deficita iz 2013.godine. On je izrazio zadovoljstvo što je izvještaj usvojen sa dvotrećinskom većinom, te što je njegova administracija uspjela omogućiti da svi segmenti lokalne vlasti funkcionišu, iako je prema njegovim riječima, stanje u zemlji katastrofalno.

Opoziciji je najviše zasmetala konstatacija o starim kreditnim zaduženjima i dugovima, o kojima predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Goran Zemun kaže da nisu u cjelosti nastali za vrijeme načelnika Darke Tomaša, nego naprotiv. On je ponovio tezu, prema kojoj su čelni ljudi bivše vlasti uzimali kredite da bi vraćali dugove stare SDS-ove vlasti. Zemun je pozvao na ispunjavanje Gatarićevih obećanja da će smanjiti veliki broj zaposlenih u opštinskoj upravi, jer je prema njegovoj računici taj broj prešao 180 ljudi, uključujući i neke javne službe.

Na iznenađenje mnogih tada se u skupštinskoj Sali pojavio predsjednik prnjavorskog SNSD-a Drago Kalabić, koji je iznio niz optužbi na račun aktuelne opštinske vlasti. Kako je rekao, došao je na sjednicu  pošto je čuo da je predmet rasprave i upozorio na širenje laži o njemu i njegovoj partiji.Kalabić je optužio i rukovodstvo opštine da se on kao jedan od vodećih poslanika na nivou BiH i kao predsjednik lokalnog SNSD-a ne poziva na događaje, niti je neko od njega tražio saradnju i da se radi na dobrobit Prnjavora. Potom je napustio skupštinsku salu ne želići da čuje reakcije na svoje izlaganje.

Predsjednik Skupštine opštine Borko Lukanović, rekao da je da odgovorno tvrdi da se Drago Kalabić kao poslanik i predsjednik prnjavorskog SNSD-a po više osnova poziva na sve događaje, pa i na svečanu sjednicu Skupštine.

Nešto prije 16 časova odbornici su usvojili i  tri preostale  tačke dnevnog reda i to informacija o zauzimanju javnih površina za prošlu godinu, o organizovanju i naplati komunalne naknade i informacija o radu Javnog preduzeća DEP-ot doo Banjaluka za 2013.godinu. /R.P./

 

PODIJELI