Japan: Vrelo ljeto ugrožava Olimpijske igre

0
661

Opasni toplotni talas koji je ove sedmice zahvatio Japan naveo je mnoge stanovnike Tokija da se zapitaju da li je bila mudra odluka da se Olimpijske igre u ovom gradu 2020. godine zakažu za jul i avgust.

Spasioci su juče u Tokiju odgovorili na više od 3.000 poziva, čime je nadmašen rekord od 2.900 pozova tokom prethodnog dana. U bolnice je prebačeno 317 osoba.

Olimpijske igre biće održane od 24. jula do 9. avgusta, kada tempereatura u centru grada može da premaši 35 stepeni Celzijusovih.

U prijavi Tokija za domaćina Olimpijskih igara 2020. godine pisalo je: “Prijatni vremenski uslovi u ovo doba godine biće idealni za atletičare. Svako ko je proveo ljeto u Tokiju zna da to nije nužno slučaj, prenio je AFP.

Stručnjaci su upozorili da je rizik od toplotnog udara u Tokiju porastao u prethodnim godinama i da će veliko takmičenje biti održano u uslovima pod kojima sportske aktivnosti u normalnim okolnostima treba da budu obustavljene.

“Ako će ovako biti tokom Olimpijskih igara, onda će to biti opasno”, rekao je kancelarijski radnik u Tokiju Akira Nišino.

Devet ljudi umrlo je juče u Japanu od posljedica visoke temperature, koja je u centralnom dijelu zemlje dostigla 40,7 stepeni Celzijusovih.

(Srna)

PODIJELI