Japan – ZBOG ZARAZE BIĆE UNIŠTENO 15.000 SVINJA

0
241

Više od 15.000 svinja biće uništeno u okviru mjera sprečavanja daljeg širenja svinjske groznice koja se proširila u pet japanskih prefektura, uključujući Osaku, saopšteno je iz Vlade Japana.
Iz japanskog Ministarstva poljoprivrede saopšteno je da se radi o drugačijoj vrsti svinjske groznice od smrtonosne afričke groznice protiv koje se bore u Kini.

Virus je pronađen kod svinja u japanskoj prefekturi Aiči, što je prvi takav slučaj izvan prefekture Gifu, otkako je u septembru prošle godine prvi put potvrđena pojava groznice u posljednjih 26 godina.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva izjavio je da će zaražene svinje, koje su sa sporne farme u Aičiju transportovane na farme svinja u Osaku i još tri prefekture zaražene, biti usmrćene i zakopane, zajedno sa još 15.000 svinja sa drugih farmi.

“Vlasti će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi brzim i temeljnim sprovođenjem mjera karantina spriječile širenje zaraze, uz saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede i relevantnim lokalnim odjeljenjima”, izjavio je glavni sekretar kabineta japanskog premijera Jošihide Suga.

Svinjska groznica uglavnom je smrtonosna za svinje i divlje veprove, ali se njom ne mogu zaraziti ljudi. Srna.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here