JAVNI MEDIJI U SLUŽBI VLASTI GUTAJU MILIONE Šokantni nalazi istraživanja Transparensija

0
268

Tokom prošle godine svi nivoi vlasti u BiH izdvojili su oko 30,8 miliona KM iz budžeta za finansiranje medija, a najveći dio je otišao javnim televizijama i radio stanicama.
Radi se o cifri koja dostiže skoro polovinu marketinškog tržišta u BiH i veća je 44 odsto od iznosa koji se za javne medije izdvajao 2014. godine. Od tada do danas za medije je potrošeno više od 140 miliona KM novca građana BiH, a iznos se rapidno povećavao iz godine u godinu, pokazalo je istraživanje koje je proveo Transparensi Internešnel u BiH.

Istovremeno, udio vlastitih prihoda većine javnih medija značajno se smanjuje, a zbog sve veće finansijske zavisnosti od budžetskih subvencija ozbiljno je ugrožena i njihova uređivačka nezavisnost.

– Javni mediji trebalo bi da budu u službi javnosti, ali su sve češće na meti sankcija regulatornih organa zbog pristrasnog izvještavanja i promocije političkih interesa vladajućih struktura. To je potvrdio i izvještaj OSCE o provedenim izborima, gdje se upozorava da bi društveni mediji u izbornom periodu trebali omogućiti jednak pristup svim kandidatima, ali da političari na vlasti imaju povlašćen tretman – navodi se u istraživanju TI BiH.

Republika Srpska je za samo pet godina povećala budžetsku stavku za podršku radu dva javna medija, agenciji Srna i RTRS, sa 1,7 u 2014. na 4,77 miliona KM u 2018. godini, a glavni razlog je što su se iz budžeta počeli pokrivati dugovi RTRS.

U posljednje dvije godine je za dugove RTRS izdvojeno pet miliona KM iz džepova građana. Pored toga, finansijski izvještaj RTRS pokazuje i to da je u zadnje dvije godine izdvojeno preko 1,6 miliona za nabavku opreme ovog javnog emitera.
Uprkos sve boljoj naplati RTV pretplate, finansijska zavisnost RTRS od budžetskih subvencija značajno se povećala, a po tvrdnjama Regulatorne agencije za komunikacije BIH, ne smanjuje se ni politički uticaj na uređivaču politiku.

RAK je u proteklom periodu izrekao više desetina hiljada maraka kazni RTRS, a u jednom izvještaju se upozorava na „kontinuirano i tendenciozno promovisanje interesa vladajuće stranke, favorizovanje pojedinaca ili subjekata”. I OSCE je upozorio da je RTRS na prošlim izborima upadljivo pratila i promovisdala “jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH”.

Građani plaćaju i kazne za kršenje kodeksa

U BiH postoje tri javna radiotelevizijska emitera, dvije javne novinske agencije, te još 81 medij u vlasništvu kantona, opština i gradova.

Troškovi njihovog rada drastično rastu iz godine u godinu, a osim plata i nagomilanih dugova iz džepa poreskih obveznika, sve češće se plaćaju loše poslovne odluke, presude za klevetu i kazne za kršenje medijskog kodeksa, itiču iz TI BiH.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here