Jedina u Evropi: BiH nije počela sa digitalizacijom

0
1461

Savjet Regulatorne agencije za komunikacije BiH zaključilo je na današnjoj sjednici o procesu prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitovanje da je trenutno stanje alarmantno, jer u preostalih 55 dana do ispunjavanja obaveze prelaska relevantni sudionici u tom procesu nisu ispunili zadatke u procesu digitalizacije.

Zakonodavna i izvršna vlast i javni RTV servisi BiH nisu ispunili zadatke u započinjanju procesa digitalizacije u BiH.

Savjet Agencije ponovo će uputiti Savjetu ministara BiH prijedlog interventnih mjera za donošenje rješenja radi ublažavanja mogućih negativnih posljedica neispunjavanja međunarodnog Sporazuma, zaštite interesa TV stanica, te krajnjih korisnika – građana Bosne i Hercegovine.

Savjet je upozorio da emitovanje TV programa poslije 17. juna 2015., u najvećem broju slučajeva, neće biti moguće u okvirima dodijeljenih tehničkih uslova dozvole.

S obzirom da ovaj problem nije u nadležnosti TV stanica već isključivo države koja nije ispunila uslove za prelazak na digitalno emitovanje, radi ublažavanja mogućih negativnih posljedica Savjet je zaključio da će Agencija omogućiti nastavak važenja uslova dozvole, uz obavezivanje kablovskih distributera da nastave distribuciju programa kada TV stanice same osiguraju signal.

Takođe, na sjednici je usvojen Izvještaj o radu Agencije za 2014, te je odobreno da na javne konsultacije bude upućen nacrt Odluke o utvrđivanju maksimalnih cijena za usluge rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama.

Nacrt Odluke je rezultat regionalne saradnje i sklapanju multilateralnog Sporazuma o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, saopšteno je iz RAK-a. srna

PODIJELI