Jedite dvije banane dnevno i tijelo će vam biti zahvalno

0
335

Ako vam samo dvije banane dnevno postanu rutina u periodu od mjesec dana, vaše tijelo će vam biti zahvalno zauvijek.

Banane su bogate vitaminima i mineralima i blagotvorno djeluju na naše zdravlje.

Nutricionisti tvrde da ako samo mjesec dana dnevno jedete dvije banane, učinićete veliko dobro za vaš organizam i vaše zdravstveno stanje.

Bolje raspoloženje

Ovo voće sadrži sastojak triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, poznat kao hormon sreće. Zahvaljujući njemu, koji brže prodire u mozak, naše raspoloženje je na vrhuncu, pa smo srećniji. U bananama ima dosta triptofana, pa zato kada se osjetite loše ili vam se čini da je na pomolu depresija, navalite na ovo voće. Pored toga, serotonin djeluje smirujuće i poboljšava san.

Ubrzana probava

Ovo voće je odličan izvor vlakana, zbog čega reguliše sve crijevne probleme. Ukoliko pojedete jednu bananu prije obroka, nećete imati problema sa nadutošću. To je zato što, iako mnogi misle drugačije, banane nisu krivci za zatvor. Naprotiv, regulišu i ubrzavaju probavni sistem.

Regulisan pritisak i zdravo srce

Sadrže vrlo malo natrijuma, ali su pune kalijuma, što je odlično za regulisanje krvnog pritiska i zdravlje srca. Naučnici tvrde da svakodnevno konzumiranje banana može da smanji rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 odsto.

Puni energije

Kada se osjećate malaksalo i iscrpljeno, slobodno navalite na banane. Zbog vlakana koje sadrže pružiće vam dodatnu energiju. O tome dovoljno govori činjenica da je sportisti redovno jedu za ostvarivanje boljih rezultata. Naime, magnezijum koji se nalazi u ovom voću je odličan za rast mišića.

Liječe gorušicu

Dobar su izvor antacida, koji su zaslužni za liječenje neprijatne gorušice. Ukoliko vašem organizmu nedostaje gvožđe, banane vam mogu pomoći. Materije iz banane stimulišu crvena krvna zrnca i proizvodnju hemoglobina i značajno pomažu anemičnim osobama.

Bolje pamćenje i koncentracija

Studenti koji jedu bananu za doručak, užinu i nakon ručka imaju znatno veći nivo koncentracije, tvrde naučnici, piše Stvar ukusa. To je zato što kalijum iz banane podstiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje.

(B92)

PODIJELI