“Jedna od tema razgovora sa Putinom biće gasovod”

0
364

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će gasovod biti jedna od tema predstojećeg razgovora sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao da će ova prilika da se sretne sa Putinom biti da analizira ono što su dogovarali prije nekoliko mjeseci, podsjetivši da je rečeno da je za gradnju gasovoda do Banjaluke potrebna samo dozvola da se pređe ispod Drine.

“U ovoj konstelaciji odnosa, u kojoj pokušava da se satanizuje Rusija, mi smo se opredijelili da budemo neutralni i da u tom pogledu ne uvodimo sankcije Rusiji, koja to cijeni upravo zbog energetskih razloga. Vlasnik naše rafinerije je državna firma iz Rusije. Meni je veoma stalo da taj ruski partner ostane angažovan na ovim prostorima, a ne da zatvori tu rafineriju”, rekao je Dodik za Televiziju “UNA”.

Na pitanje kako je moguće da u Predsjedništvu BiH ekonomski interes ne preovlada nad različitim shvatanjima i politikama, Dodik smatra da je razlog to što je “mržnja muslimana prema nama daleko veća nego bilo kakav racio”.

“Mi nismo zaustavili nijedan projekat u Federaciji BiH (FBiH). S druge strane FBIH na ove ili one načine osporava sve projekte. U ovom trenutku za nas su kapitalni projekti Aerodrom Trebinje, Buk Bijela hidroelektrana, gdje Federacija i nivo BiH nema nikakve nadležnosti, pa onda ovaj gasovod. To će biti još jedan problem”, rekao je Dodik.

On je rekao da ne postoje racionalni razlozi za blokadu izgradnje gasovoda do Banjaluke.

“Nećete nas zaustaviti za sva vremena, naćemo mi način”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je odlučan da ne prođe nijedan projekat u Federaciji dok ne prođu aktuelni projekti Republike Srpske koja, poručio je, neće odustati od raspolaganja svojom imovinom.

On je dodao da FBiH nije ništa uradila ni kada je u pitanju projekat izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo i Sarajevo-Beograd.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Dodik je istakao da je odnos sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem veoma dobar i da će se kao takav zadržati.

“To je naša matica, ona jeste moja država, Srbija. BiH nije moja država, to je meni nametnuto da bude neka država”, rekao je Dodik.

On je zaključio da je dobar odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom, takođe, jedan od prioriteta.

(Izvor: UNA TV)

PODIJELI