JEDNA OSOBA PREMINULA, JOŠ 114 ZARAŽENIH Pogoršanje epidemiološke situacije u većini opština

0
464

U Republici Srpskoj je laboratorijski potvrđeno još 114 slučajeva zaraze novim virusom korona, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Po njegovim riječima, imamo pogoršanje epidemiološke situacije u većini opština.

Najveći problem su i dalje okupljanja, ističe on, ali dodaje da je bitno pridržavanje svih mjera preporučenih zbog širenja virusa korona.

– Fizička distanca od dva metra u mnogome smanjuje mogućnost zaraze virusom, čak i u kontatktu sa pozitinim osobama. Apelujemo na građane da budu svjesni da je najveća odgovornost na svakom pojedincu. Moramo sačuvati zdravstveni sistem. I moramo da se pridržavamo mjera Instituta i da sačuvamo i zdravlje. Zdravstveni sistem trenutno trpi ogroman pritisak i na primarnom i sekundarnom nivou – kaze Zeljković.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević ističe da su testirana 582 uzorka.

Smrtni slučaj

Prijavljen je i jedan smrtni slučaj osobe iz Banjaluke. Do sada je prijavljeno 138 smrtnih ishoda u Srpskoj.

– Ovo je treći dan da imamo trocifren broj dnevno novooboljelih i to je zabrinjavajuće. U posljednja 24 časa najviše je novopotvrđenih iz Banjaluke, ukupno 28 – kaže ona.

U UKC trenutno je 47 osoba na liječenju, a dvoje je na respiratoru. U ostalim bolnicama je 131 pacijent.

Ona je podsjetila i na mjere koje su propisane za ponašanje u domaćinstvu u kojem ima osoba sa potvrđenim virusom korona.

– Nalazimo se u fazi kada ne treba razmišljati da li je virus oslabio ili nije jer nema naučnih dokaza za to. Virus je nepredvidljiv. Ostaje nam da prilagodimo naše ponašanje onom sto virus nalaze. Molim da se preporuke Instituta ne shvataju kao nešto što se nameće, već kao nešto o čemu svi vodimo brigu – dodaje ona.

Kako objasnjava Đaković Dević nemamo eksponencijalni rast u posljednja tri dana, ali imamo na oređenom broj dana od početka juna kada se udvostručavao broj novooboljelih.

Branislav Zeljković je istakao da će tražiti mogućnost da idu i sa restriktivnijim mjerama.

– To će prije svega određivati lokalne zajednice, a mogu se odnositi na smanjenje broja ljudi na okupljanjima ili rad ugostiteljskih objekata – rekao je on.

Zeljković ističe da je visoko rizični kontakt nije kada se prođe pored nekoga ko ne nosi masku. Podsjeca da Institut ipak preporučuje stalno da se maske nose i na otvorenom, posebno kada ste u kontaktu sa drugim osobama.

– Slična je preporuka bila i u Vuhanu. Kada ste u većoj grupi ljudi, razgovarate na otvorenom ili ste u društvu preporuka je da se nose maske, a Republički štab će određivati šta je to obavezno. Tamo gdje nema distance opravdano je da se nose maske i na otvorenom – podsjeća Zeljković.

On kaže da Institut predlaže preporuke, a Republički stab za vanredne situacije svojim zaključkom obavezuje građane da poštuju te preporuke.

– Naravno da je otežan život pod maskama, ali je mnogo manji teret nego da se zarazite i budete na liječenju u bolnici. To je trenutno najefikasnija zaštita koju možemo preporučiti. I pored te neugode, preporučujemo građanima da dovoljno konzumiraju tečnosti, ali i da maske koriste na odgovarajući način, ne kao kozmetiku, već da mora pokriti i nos i lice. Jednokratne maske nemaju više funkciju kada se ovlaže i moraju se mijenjati – napominje Zeljković.

Lokalna zarišta su trenutno područje istočne Hercegovine, Rogatica, Bijeljina, Zvornik, Banjaluka, Kozarska Dubica, Prijedor itd.

/Srpskainfo/

PODIJELI