Još nekoliko poslanika SDS-a planira da napusti stranku, nekima od njih Dodik nije opcija

0
454

Još nekoliko poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS na pragu je da napusti stranku, bez obzira koja će od dvije struje u toj stranci pobijediti, nezvanično saznaje Srpskainfo.

Kako nam je rečeno iz više izvora, jedan od novih poslanika mogao bi da se priključi vladajućoj većini i to kroz ulazak u Ujedinjenu Srpsku Nenada Stevandića. Međutim, veće iznenađenje je to što neki od parlamentaraca SDS razmišljaju da pređu u PDP, dakle iz opozicije u opoziciju. Objašnjenje je logično.

– Ukoliko lider SDS Vukota Govedarica bude smijenjen s te pozicije, mnogi će iz SDS ući u PDP, jer ne žele u koaliciju sa SNSD. Kao što je poznato, druga struja u SDS, koja želi smjenu Govedarice, istovremeno želi i koaliciju s Miloradom Dodikom. Ali, ako Govedarica uspije da ostane na čelu SDS, onda će vjerovatno i oni ostati uz njega, kao poslanici te stranke. U tom slučaju otpašće ovi koji su za vlast – kaže naš izvor.

Na proteklim opštim izborima SDS je osvojila 15 mandata u Narodnoj skupšini RS, ali su bez dvojice iz Doboja već ostali jer su se, zajedno sa Obrenom Petrovićem, priklonili vladajućoj većini u Srpskoj.

Eventualni prelazak iz SDS u PDP ima i drugu dimenziju, a to je pozicija potpredsjednika Narodne skupštine RS. Prema Statutu parlamenta, jedno potpredsjedničko mjesto pripada najvećoj opozicionoj partiji. To je trenutno SDS, ali je PDP sa 9 mandata i mogućim pojačanjima veoma blizu da preuzme tu poziciju.

(Srpskainfo)

PODIJELI