Još ništa od formiranja Savjeta ministara

0
209

Izbor predsjedavajućeg, kao i ostalih ministara u Savjetu ministara teško da će se naći na sjednici Predstavničkog doma, zakazanoj za 17. januar. Još nije formirano rukovodstvo Komisije za pripremu izbora, niti je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine predložilo kandidata. Iako je bilo očekivano da Savjet ministara neće biti izabran odmah nakon izbora, malo ko je očekivao da će odabir kandidata biti uslovljavan pitanjima, poput stava o NATO integracijama.

“Pa to je dio jedne očigledno orkestrirane opstrukcije koja se tamo dešava,” rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Konsultacije sa političkim partijama su obavljene, a prijedlog iz Republike Srpske je da SNSD-ov Zoran Tegeltija bude kandidat za Predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Članovi Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović Tegeltiji su već poručili da će ga podržati samo ako prihvati odluke o putu BiH u NATO. Predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović poručuje da je potpuno apsurdno da se oni koji se zaklinju u BiH protive formiranju njene vlasti.

“Ovo pokazuje njihov deficit. Oni se kunu u Bosnu i Hercegovinu kao državu koja nema ni suverenitet, ni potencijal da se bilo šta dogovori. Dakle, i ta priča je razotkrivena. Ali, samo uslovaljavanje oko toga da li ćete dati podršku za nekog Predsjedavajućeg Savjeta ministara je nečuvena stvar. Ako njima nije u interesu da se formiraju institucije BiH, dakle te BiH koju oni tako uporno brane, onda ne moraju ni da formiraju te institucije,” rekla je Cvijanovićeva.

Bosna i Hercegovina je prostor apsurda, i umjesto da poslije izbora atmosfera bude relaksirana, događa se upravo suprotno, poručuje potpredsjednik SNSD-a, Nikola Špirić. Srž problema je, tvrdi Špirić, u političkim odnosima u Federaciji BiH.

“Ne možemo sami, čekamo dogovor iz Federacije. Naprosto, poruke iz Federacije su poruke ucjenjivanja, i ono što Sarajevo neće od Banjaluke, neće ni Banjaluka od Sarajeva. Ja sam ubjeđen da inat politika u BiH, koja već 25 godina poslije Dejtona stanuje u političkom Sarajevu, nije dobra za BiH,” kaže Špirić.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imalo je  obavezu da predloži kandidata za Predsjedavajućeg Savjata ministara BiH. Zakonski rok da se to učini istekao je 21. decembra. Denis Zvizdić će, dok novi  ministri ne budu imenovani, uporedo predsjedavati Savjetom ministara, i biti zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma bh Parlamenta.

(ATV)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here