JU Narodna biblioteka Prnjavor u toku 2019. godine imala 5530 posjeta

0
601

JU Narodna biblioteka Prnjavor je u toku 2019. godine imala 5530 posjeta. U broj posjeta su uračunate kolektivne posjete učenika iz osnovnih škola, kao i posjete polaznika strip radionice i edukativnih radionica.

Edukativne radionice se u JU Narodnoj biblioteci realizuju dugi niz godina, ali ova godina je bila specifična po tome što su ih realizovali u saradnji sa mladim glumcima dramske scene SКPD “Prosvjeta”. Glumci su svoje kostime prilagođavali jednom od likova iz bajke koju su čitali djeci predškolskog i školskog uzrasta, tako da su ugostili Кapetana Кuku (Anastazija Šimić), Štrumpfetu (Branka Кovačević), Vješticu iz bajke Ivica i Marica (Neda Stojičić), Pepeljugu (Ana Vinčić), Zmaja (Nikolina Đukić), Malu sirenu (Adrijana Janjić), Snjeguljicu (Mila Prosan) i Aladina (Кatarina Marjanović). Reakcija djece na ovakav vid čitanja omiljenih bajki je bila nezamisliva.

Pored edukativnih radionica imali su i četvrtu radionicu stripa, koja je bila izuzetno posjećena. U okviru nje polaznici odradili su strip obima 36 strana za koji je scenario napisao Ivan Veljković iz Srbije. Pored polaznika iz Prnjavora Vuka Njažića, Lare Lukanović, Кatarine Marjanović i Nikole Кneževića na stripu je radilo i još šest mladih autora iz Republike Srpske. Strip je trenutno u štampi, a u izdanju Devete dimenzije pojaviće se početkom marta mjeseca i biće prezentovan u Narodnoj biblioteci u Prnjavoru u toku ljetnih radionica stripa.

U okviru redovnih aktivnosti imali su i određen broj promocija knjiga kao i promociju prvog srpskog manga stripa autora Srđana Vranješa iz Banja Luke. Početak nove školske godine obilježen je donacijom knjiga mladih pisaca SКК “Talasi” – Anđele Ćućić, Nikoline Savković i Adnana Selimovića. Korisnicima je na ovaj način omogućeno korištenje većeg broja knjiga, a posebno školskih lektira.

Foto: Anđela Karać

Djeca osnovnoškolskog uzrasta imala su priliku da učestvuju na takmičenjima likovnih i literarnih radova. A da misle i na naše starije korisnike, pokazali su to Dekupaž radionicama za odrasle koje je vodila Merima Čelenka, kao i izložbom Starih bogoslužbenih knjiga koju je ustupio Zavičajni muzej “Gojakovac” iz Cerovice, opština Stanari. Pojedine knjige potiču iz 18. vijeka, pisane su ćirilicom na crkvenoslovenskom jeziku i imaju podatke ispisane na koricama koje svjedoče o životu jednog naroda. Sve knjige su rađene na pergamentu i predstavljaju vrijedno nasljeđe za buduće generacije.

Ono što je još važno za pomenuti jeste i činjenica da su pored donacija većeg broja nove literature, ove godine u saradnji sa načelnikom opštine Darkom Tomaš uspješno rekonstruisali i dotrajalu vanjsku stolariju koja omogućava sigurnije i bolje uslove za rad. Radnici biblioteke išli su na stručno usavršavanje na seminar u Teslić, Banja Luku kao i posjetu manastirskoj biblioteci manastira Stuplje.

U narednoj 2020. godini takođe planiraju realizovati mnoge aktivnosti o kojima ćemo vas obavještavati na našem portalu. Prnjavor.info

PODIJELI