Jubilej armije koja više ne postoji: Prije tačno 80 godina osnovana je JNA (FOTO)

0
380

Na današnji dan, prije tačno 80 godina u varošici Rudo je osnovana Prva proleterska udarna naorodnooslobodilačka brigada, prva regularna formacija Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i preteča čuvene Jugoslovenske narode armije JNA.

Decenijama je 22. decembar, Dan JNA, bio jedan od najznačajnijih praznika u socijalističkoj Jugoslaviji.

SFRJ, a sa njom i JNA, koja je nekad slovila kao “četvrta vojna sila na svijetu”, već odavno su nestale sa istorijske scene. Ali, Jugoslovenska narodna armija je u istoriji ostala zapisana, kao značajna vojska pobjednica u Drugom svjetskom ratu i kao jedan od temelja Druge Jugoslavije i simbola bratstva i jedinstva.

Sve je počelo u Rudom, 1941. godine, kada je vrhovni komandant Josip Broz Tito prvi put postrojio Prvu proletersku i zastavu brigade predao njenom komandantu, čuvenom Konstantinu Koči Popoviću.

Koča Popović, komunista iz bogate građanske porodice, pjesnik nadrealista, čovjek koji je diplomirao filozofiju na Sorboni u Parizu, a Podoficirsku školu završio u Srbiji, narodni heroj, špnaski borac i valjda jedini Jugosloven, koji je znao Titu žestoko odbrusiti i u ratu i u miru, vodio je Prvu proletersku, faktički, do 1944. godine.

Pod komandom ovog čuvenog komandanta brigada, koja je na prvom postrojavanju imala oko 1.200 boraca, prerasla je u diviziju, pa u korpus.

Koča Popović je 1944. postao komandant Štaba Narodnooslobodilačke vojske za Srbiju i komandovao je operacijama za oslobođenje Beograda.

U martu 1941. godine Narodnooslobodilačka vojska je reorganizovana u Jugoslovensku armiju, koja je 1951. preimenovana u Jugoslovensku narodnu armiju, JNA. Pod tim imenom će potrajti do raspada Jugoslavije.

Na vrhuncu snage JNA je imala 680.000 aktivnih vojnika i oficira i oko 3,2 miliona rezervista. Broj raspoloživih ljudi je bio još impresivniji i obuhvatao je oko osam miliona vojnih obveznika, vojno sposobnih građana Jugoslavije muškog roda, u dobi od 15 do 49 godina.

PODIJELI