Junker: Ne sudite Marksu po zločinima njegovih sljedbenika

0
658

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da o Karlu Marksu ne treba suditi po zločinima koje su njegove pristalice počinile decenijama poslije njegove smrti.

Junker je prisustvovao u Triru obilježavanju 200 godina od rođenja Marksa, političkog filozofa i najvećeg kritičara kapitalizma. Aludirajući na zlodjela raznih revolucionara u Rusiji, Kini i drugim zemljama, Junker je rekao da “Marks nije odgovoran za zločine njegovih navodnih nasljednika”.

Grad Trir obilježiće dva vijeka od rođenja Marksa, ekonomiste, filozofa, teoretičara socijalizma, nizom manifestacija, uključujući otkrivanje 5,5 metara visoke statue koja je poklon Kine.

Šire gledano, glorifikacija Karla Marksa kontroverzna je, posebno u zemljama koje su živjele pod komunizmom.

S jedne strane, žrtve komunizma i njihovi potomci oštro reaguju na sve što može da izgleda kao rehabilitacija totalitarizma. S druge strane, nostalgija za komunizmom još postoji, uglavnom zbog socijalne i sigurnosti radnog mjesta u tom periodu.

Pored toga, mnogi smatraju da Marksove političke ideje ne treba kriviti za ono što se dešavalo u Lenjinovo doba i za zločine staljinizma.

Njemačka je poseban slučaj, pošto je bila Marksova domovina i podijeljena do pada Berlinskog zida.

(B92)

PODIJELI