“Kad zvaničnici iz Hrvatske i Srbije kihnu, mi se u BiH PREHLADIMO” Izjave regionalnih političara često uzrok nervoze kod domaćih

0
113

U posljednje vrijeme zvaničnici iz Srbije i Hrvatske daju izjave koje izazivaju oštre reakcije domaćih političara. Tek što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović napustio BiH, ostavivši za sobom niz izjava koje se direktno tiču BiH, buru je izazvala i izjava lidera Pokreta socijalista i ministra u Vladi Srbije, Aleksandra Vulina, o ideji „srpskog svijeta“.

Taman kad se stišala priča o mirnom razdruživanju predsjednika SNSD Milorada Dodika, u BiH je sredinom jula stigao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je, zaobilazeći Sarajevo, objašnjavao kako se treba tumačiti Ustav BiH, ističući da Željko Komšić nije legitiman predstavnik Hrvata.

Analitičari kažu da Milanović ima pravo na to, jer je riječ o zemlji s kojom ima najdužu granicu, u kojoj živi stotine hiljada Hrvata, iz koje mu prijete bezbednosni problemi, sa kojom je potpisao Dejtonski sporazum. Nijednom zvanično nije posjetio Bosnu i Hercegovinu, ali jeste o njoj često govorio, ne ostavljajući domaće političare ravnodušnim. Tako mu je član Predsjedništva Šefik Džaferović kazao da se ponaša „poput neprimjerenog gosta u tuđoj kući“. Dodik ga je branio.

– Način i rječnik kojim se obraćaju predsjedniku susjedne države govori da Bošnjacima nije stalo ni do mira u kući, ni do mira u regionu, jer da jeste uvažili bi činjenicu da je Milanović predsjednik Hrvatske, a da su u BiH jedan od tri konstitutivna naroda Hrvati – istakao je Dodik u izjavi reagujući na hajku i histeriju protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Milanović je u odnosu prema Sarajevu mnogo naučio na potezima Aleksandra Vučića, koji je bio u Srebrenici, pa su ga kamenovali. Vučić je bio u Sarajevu, zvao Predsjedništvo u Beograd, slao vakcine, besplatno vakcinisao sve iz BiH, pa su mu iz SDA „zahvalili“ tako što bi priznali Kosovo, a priču oko vakcinacije drsko nazvali – prevarom.

Onda su Vulinove izjave o srpskom svijetu dočekali na nož. Bošnjački političari odmah su pohrlili da kažu kako će „zagovornici srpskog svijeta, ako krenu na BiH, opet zube polomiti“. Džaferović je kazao kako su “zagovornici te nakaradne, fašistoidne ideje mnogo slabiji, a BiH mnogo jača”, dok je lider SDA Bakir Izetbegović poručio da je “srpski svijet” drugo ime za “veliku Srbiju”.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da kada političari u Srbiji i Hrvatskoj kihnu, mi u BiH se prehladimo.

– Odnosi s političarima u regiji utiču na unutrašnje odnose u BiH, koji se pod tim uticajem pogoršavaju, rastu napetosti i unutrašnja trovanja. Neki od političara iz regije, među njima Milanović i Vulin, posebno zapaljivim izjavama destabilizuju BiH i region i vrlo često nas vraćaju u devedesete. Odnosi politike iz regije prema BiH su jednostrani, podržava se samo sopstvena etnička zajednica što produbljuje animozitete – ocjenjuje Topićeva za Srpskainfo.

STVARANJE SRPSKOG SVIJETA

Vulin je 18. jula na skupu povodom 13. godišnjice Pokreta socijalista, čiji je lider, rekao da je “zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog svijeta da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli”.

– A da bi srpski svijet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspješna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gdje god živjeli – izjavio je Vulin.

/Srpskainfo/

PODIJELI