Kada će biti uspostavljen REGISTAR ZAPOSLENIH u javnom sektoru Republike Srpske

0
241
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Uspostavljanje registra zaposlenih u javnom sektoru i zdravstvenom sistemu Republike Srpska zavisi od Svjetske banke i drugih nivoa vlasti u BiH. Ovako bi se ugrubo mogla prenijeti poruka ministarke za upravu i lokalnu samoupravu RS Lejle Rešić na pitanje narodnog poslanika Jelene Trivić.

Trivićeva je, inače, tražila od premijera Radovana Viškovića odgovore na pitanja u kojoj fazi je izrada registra zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i zdravstveni sistem, te kada kada je tačno planirano da registar bude završen.

Ona se pozvala i na izlaganje premijera RS iz ekspozea pred narodnim poslanicima.

– Uspostavićemo registar zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i zdravstveni sistem, a cilj je da se istim obuhvate svi zaposleni u Republici Srpskoj koji platu primaju iz javnih sredstava, radi stvaranja jedinstvene evidencije broja zaposlenih i transparentnijeg korišćenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih, što će biti osnov za operacionalizaciju strateških planova za smanjenje ukupne potrošnje na plate – rekao je premijer 17. decembra prošle godine pred narodnim poslanicima.

Ministarka Lejla Rešić je odgovorila kako je Vlada Republike Srpske obezbijedila zakonske pretpostavke za izradu ovog registra donošenjem Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske 2017. godine.

– U toku su usaglašavanja pitanja u vezi s tehničkim pripremama za pristupanje izradi softverskih rješenja sa Svjetskom bankom, koja prati projekat izrade pomenutog registra i koja je partner. Na redu su aktivnosti Svjetske banke, ali i ostalih nivoa vlasti koji treba da donesu isti zakon, da bi mogli nastaviti s daljom procedurom kako je i planirano reformskom agendom – kaže Rešićeva.

Dodaje da Vlada prati sve aktivnosti partnera i obavlja tehnička usaglašavanja u međuvremenu, te da se stvaraju zakonski uslovi da se obuhvate i zaposleni u zdravstvenom sistemu, jer je krajnji cilj obuhvatiti sve korisnike budžetskih sredstava, što je dobar osnov za analize svih radnih mjesta koja će biti obuhvaćena ovim registrom i utvrđivanje javne potrošnje.

– Kada Svjetska banka kao partner i ostali nivoi vlasti, koji su preuzeli istu obavezu kao i Republika Srpska, koja je svoje preduslove ispunila, završe aktivnosti koje su u toku, a koje su neizostavan dio cijelog procesa, Vlada Republike Srpske će spremno nastaviti dalje provođenje obaveze donošenja registra zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava – poručuje Rešićeva.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here