Kada počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa u Srpskoj?

0
261

BANJALUKA – Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Republici Srpskoj trebalo bi da počne do kraja ovog mjeseca, rekla je za RTRS Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Aćomovićeva je rekla da je okončana procedura javnih nabavki, te da bi vakcine trebalo da stignu u drugoj polovini oktobra.

Dodala je da je riječ o istoj, četvorovalentnoj, vakcini koja je korištena i prošle godine.

“Preporučuje se svima, starijima od šest mjeseci. Dakle, djeca starija od šest mjeseci mogu da prime ovu vakcinu. Postoje kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinu i kao i do sada oni će moći da se vakcinišu unutar svojih domova zdravlja. Osobe koje nemaju pravo na besplatnu vakcinu, mogu da se vakcinišu u Institutu za javno zdravstvo”, rekla je Aćimovićeva, dodajući da su nabavljene veće količine vakcina protiv sezonskog gripa u odnosu na prošlu godinu.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv kovida i sezonskog gripa, Aćimovićeva je istakla da oni koji su se vakcinisali protiv virusa korona smiju da se vakcinišu i protiv gripa, čak i istovremeno.

“Ranija preporuka bila je da razmak između ove dvije vakcine bude minimum 15 dana, ali nove preporuke kažu da se obje vakcine mogu dobiti i istovremeno, što je čak i poželjno”, navela je Aćimovićeva.

(RTRS)

PODIJELI