Kako da očistite veš mašinu od kamenca i neprijatnih mirisa

0
277
Foto: Pixabay/Antonio_Cansino | Kako da očistite veš mašinu od kamenca i neprijatnih mirisa

Vjerovatno da svaka domaćica redovno i temljno održava svoje domaćinstvo. Međutim, složićemo se da kada pomislimo na čišćenje rijetko kome na pamet padne mašina za veš.

Ona bi trebalo da čisti našu odjeću, pa kako onda uopšte može da bude prljava?

Veš mašina je zbog praška, omekšivača, vode i nečistoća puna kamenca, a ne izostaje ni neprijatan miris koji nije rijetkost.

Ukoliko primjećujete razliku u mirisu svježeg opranog veša, možda bi trebalo da isprobate jednostavan trik koji će za tili čas ukloniti kamenac i sve nečistoće i učiniti da vaša odjeća ponovo zamiriše.

Prije nego što započnete čišćenje za koje će vam biti potrebno samo alkoholno sirće, alkohol i soda bikarbona, trebalo bi da detaljno obrišete pregrade u koje sipajte prašak i omekšivač.

Ukoliko se fioka sa pregradama vadi, izvadite je.

U bočicu sa raspršivačem sipajte 100 ml sirćeta i poprskajte na mjesto gdje se inače nalazi fioka.

Operite je toplom vodom i poprskajte sirćetom, pa je vratite na mjesto i u pregradu u koju inače stavljate omekšivač sipajte malo sirćeta, a u druge dvije pregrade stavite sodu bikarbonu u mjeri u kojoj inače stavljate prašak.

U bubanj veš mašine sipajte oko 50 ml sirćeta, pa je uključite na 90 stepeni.

Kada mašina završi, otvorite vrata veš mašine, ostavite ih tako 10 minuta, pa naprskajte alkohol u bubanj i detaljno obrišite pamučnom krpom unutrašnjost mašine.

Postupak je poželjno ponavljati jednom mjesečno.

(Telegraf.rs)

PODIJELI