Kako da za manje od 15 minuta odledite i startujete automobil

0
1718

Kako da za manje od 15 minuta odledite i startujete automobil

Dok se probijate kroz zavejano dvorište, shvatate da auto više ni ne možete da prepoznate, jer ga je snijeg poptpuno prekrio.

Minus, zaledila se i brava. Sada već nervoza počinje da uzima danak jer znate da ćete ukoliko za 15 minuta ne upalite auto, sigurno zakasniti na posao.

Najprije udahnite duboko i probajte da ne paničite.

Ukoliko se brava zaledila, polako je zagrijavajte upaljačem kako bi se led otopio. Nakon dva – tri minuta bi trebalo da se dovoljno odledi da možete da je otključate. Da biste spriječile ovaj problem kupte tečnost “vd 40” koju ćete uveče nanijeti na bravu. Ova veoma korisna sitnica bi trebalo da bude obavezan zimski aksesoar, piše Blic.

Glicerin izbjegavajte da stavljate u bravu, ali ga slobodno namažite na kedere.

Ukoliko su se vrata zaledila, probajte da zaštitite ruke peškirom ili krpom i polako lupkajte kako bi led popucao.

Ukoliko nije veliki minus, napunite flašu toplom (nikako vrućom) vodom i polako polijte  bravu, vrata i šoferšajbnu.

Kada uđete u auto, upalite motor i uključite ventilaciju da duva ka prozorima. Za to vrijeme izađite napolje i dobro očistite krov i šoferšajbnu od snijega I leda. Bilo bi zgodno da uvjek pri ruci imate metlicu i špatulu kako bi lakše obavile ovaj dio posla. Svakako bi na vrijeme trebale da nabavite sprej koji će za samo nekoliko sekundi da otopi led i time vam uštedi dosta vremena. Ove zgodne spravice mogu se kupiti u svakoj bolje opremljenoj benziskoj pumpi i u prodavnicama auto – oprem, a trajaće vam cijele zime. Kada pođete u nabavku odmah kupite dva ovakva spreja, a jedna neka vam stoji u kolima.

Vrlo je bitno da dobro očistite snijeg sa krova i haube jer se može dogoditi da preostali snijeg u toku vožnje padne na špoferšajbnu i ugrozi vam sigurnost.

Auto bi trebalo da se odmah upali, ukoliko vergla, vjerovatno postoji problem sa akumulatorom.

Akumulator je deo vozila koji je najosjetljiviji na niske temprature. Zato je prije zime bitno u servisu provjeriti stanje akumulatora kako biste izbjegle jutarnje cupkanje po hladnoći pored automobila koji neće da startuje. Znajte da akumulator star šest i više godina je već ušao u starost i treba ga provjeriti u servisu, pa ako ima potrebe zamijeniti ga novim. Ovaj dio uvjek mora da ima dovoljno struje da se motor statuje. Ako imate problem pri jutarnjem startu, vrijeme je za provjeru, dopunu ili eventualno zamjenu ovog dijela.

Kada se akumulator isprazni imate dvije opcije: jedna je da zamolite nekog da vam pogura automobil, mada je u to u zimskim uslovima priličan problem jer je napolju klizavo. Ipak ako riješite da startujete motor na “gurku” mjenjač prebacite u drugu ili treću brzinu. Druga opcija je srtartovanje motora pomoću kablova, što nikako ne bi trebalo da radite suviše često, a pogotovo ne same, već potražite stručnu pomoć.

Kada ste startovale automobil, sledeći problem na koji možete da naiđete je zavejani parking.

Potrudite se da dobro očistite prostor oko točkova. Ukoliko počnu da “šlajfuju”, krenite iz druge brzine, krenite u rikverc i lagano zaljuljajte automobile pomoću kvačila i gasa.

Ne zaboravite da prilagodite brzinu, koristite zimsku opremu i da održavate veće rastojanje nego obično kako biste mogle da zakočite na vrijeme./nezavisne novine/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here