Kako izgleda animirana poezija Čarlsa Bukovskog (Video)

0
646

Čarls Bukovski jedan je od onih umjetnika koje prosto ne možemo zamisliti bez čaše ili flaše nekog alkohola u ruci. Volio je piće i vjerovatno njegov opus ne bi bio ni nalik onome što je ostavio iza sebe da nije bilo tako.

Najpoznatiji nam je kao autor djela ”Bludni sin”, ”Faktotum”, ”Pošta”, ali njegovo pisanje obuhvatalo je mnogo više od toga. Kako je alkohol bio jedna od glavnih inspiracija, ne iznenađuje to što je pivu posvetio odu 1971. godine. Pjesma ”Pivo” dio je zbirke ”Ljubav je pas iz pakla” i predstavlja omaž bezbrojnim flašama koje je Bukovski popio nakon rastanka sa ženama, čekajući da telefon zazvoni i da se situacija poboljša.

Sada ovu pjesmu možemo doživjeti na jedan novi način, i to kroz animaciju. Kreativni studio NERDO napravio je animiranu verziju ove pjesme u čast velikog pisca, ubacivši prepoznatljive znake iz djela Bukovskog. Tu su neonski znaci, cigarete, gradski kvartovi koji propadaju i ogromne količine piva. Rađeno je iz perspektive samog autora, kao put kroz njegov um.

(Open Culture)

PODIJELI