Kako je Rumun prevario sistem i lutriju osvojio 14 puta?

0
887

U šezdesetim godinama prošlog vijeka rumunski ekonomista Stefan Mandel jedva je spajao kraj s krajem.

Tad je došao do neobičnog rješenja za svoje brige – osvojiće lutriju. Ali za ono što je za većinu ljudi bio san koji se bazira na sreći Mandel je imao druge ideje.

Matematički genij u slobodno vrijeme proučavao je Fibonaccijeve teorije vjerovatnosti, a nakon godina mukotrpnog istraživanja osmislio je “algoritam za biranje brojeva”, koji je počivao na metodi nazvanoj kombinatorna kondenzacija.

Mandel se hvalio kako tom metodom može predvidjeti pet od šest brojeva koji će pobijediti – što je broj mogućih kombinacija svelo na hiljade umjesto milione. S grupom prijatelja kupio je golem broj listića, koristeći sve moguće kombinacije. Osvojio je najveću nagradu, vrijednu više od 26 hiljada dolara, prenosi Index.

Nakon što je pokrio troškove, ostalo mu je dovoljno da podmiti koga je trebalo te pobjegne iz rumunskog komunističkog sistema i preseli se u Australiju gdje je sa suprugom i dvoje djece započeo novi život.

Ali njegovi dobici tek su započinjali – lutriju je osvojio 14 puta a da nije prekršio ijedan zakon.

Nakon što se akomodirao u Australiji, Mandel je shvatio da je u nekim izvlačenjima cijena kupovanja listića svih mogućih kombinacija puno manja od jackpota. Primjerice, ako je izvlačenje brojeva bilo od 1 do 40, postojalo bi 3.838.380 mogućih kombinacija brojeva. Ako je jackpot bio 10 miliona dolara, a listići svaki po 1 dolar, Mandel bi još uvijek masno zaradio.

Naravno, još uvijek je imao nekoliko zapreka – prikupiti kapital za listiće, a zatim kako ih fizički sve ispuniti. U to vrijeme radio je kao agent za prodaju osiguranja, a slobodno vrijeme koristio je kako bi uvjerio investitore da ulože zajedno i izgrade takozvani loto sindikat.

Također, izumio je sistem automatizacije s računarima i printerima koristeći algoritam za ispunjavanje listića automatski, koristeći sve kombinacije brojeva, piše News.com.au.

Tokom 1980-ih, sindikat je čekao da jackpot naraste, prije nego što su kupili hiljade listića.

Grupa je osvojila 12 lutrija i stotine hiljada manjih nagrada širom Australije i Ujedinjenog Kraljevstva.

PODIJELI