Kako je Staljin saznao za Hitlerovo samoubistvo?

0
632

Početkom maja 1945. godine komandant Prvog Bjeloruskog fronta Georgij Žukov poslao je u Moskvu najvažniju vijest za četiri godine rata.

Maršal je informisao vrhovnog komandanta Josifa Staljina o Hitlerom samoubistvu. U telegramu na četiri kucane strane osim vijesti o okolnostima Firerove smrti, izvještava se i o političkoj situaciji pod Rajhom.

Grupa vermatskih oficira sa bijelom zastavom pojavila se na frontu 8. Gardijske armije 1. maja u četiri sata ujutru. Načelnik glavne komandantske njemačke armije Hans Krebs, koji je bio na čelu pregovarača, zatražio je sastanak sa komandantom vojske Vasilijem Čujkovom, izjavivši da mora preneti izuzetno važnu i hitnu poruku. Njemačka poruka koju su potpisali Borman i Gebels, indirektno je upućena Staljinu, a glasila je: „Berlin, 30. april 1945. Treći Rajh. Obavještenje. Ovlastili smo načelnika Generalštaba pješadijske vojske generala Hansa Krebsa da dostavi sljedeću poruku: Obavještavam lidera sovjetskih naroda, koji ne pripada njemačkom narodu, da je dana 30. aprila 1945. godine u 15.50 časova lider njemačkog naroda Adolf Hitler izvršio samoubistvo.“

Neosporno je da se Krebsova misija nije svodila samo na informisanje sovjetske komande o Firerovoj smrti.

Satjerani uza zid, fašisti su tražili priliku da se rat završi mirnim pregovorima: „Ovlašćen sam od strane novog Rajha, kancelara Gebelsa i sekretara Adolfa Hitlera, Martina Bromana, da uspostavim kontakt sa liderom sovjetskih naroda. Taj kontakt ima za cilj da se sazna u kojoj mjeri je moguće uspostaviti osnovu za mir između njemačkog naroda i Sovjetskog Saveza, koji će služiti u korist oba naroda koja su pretrpjela najveće gubitke u ratu. Pregovori Čujkova i Krebsa trajali su oko pet sati. Prije svega, Sovjeti su bili zainteresovani za okolnosti Hitlerove smrti, gdje se nalazilo njegovo tijelo. Krebs je izjavio da je Hitler izvršio samoubistvo u Berlinu, a telo je spaljeno po njegovoj želji.

Intrige iz Firerovog bunkera

Tokom razgovora, otkriveni su interesantni detalji o podjelama u redovima nacističkog vrha. Na pitanje da li je Gebels namjeravao da obavijesti narod o Hitlerovoj smrti, Krebs je odgovorio da novo rukovodstvo Rajha, zasad, ne namjerava da to učini.

“Zasad nećemo objaviti vijest o Hitlerovom samoubistvu, kao ni njegov testament, jer čim Himler je sazna za to, on će to iskoristiti za stvaranje svoje vlade”, rekao je njemački general.

Podsjetimo se da je krajem aprila 1945. godine Himler pao u Hitlerovu nemilost. Uzrok su bile glasine o tajnim pregovorima eseseovaca sa predstavnicima SAD i Velike Britanije – navodno je nakon toga najbliži firerov savjetnik počeo da sabotira njegova uputstva oko organizacije odbrane Berlina. Dan pred njegovu smrt, 29. aprila, Hitler je lišio Himlera svih privilegija, uključujući i članstva u nacističkoj partiji.

“Himler je izdajnik, veoma loše se ponio prema Hitleru, lagao ga je, nije izvršavao naređenja o povlačenju trupa sa Zapadnog fronta u odbrani Berlina i zbog toga je isključen iz partije”, rekao je Krebs.

Krebsova misija je potpuno propala. Sovjetska komanda je odbila da pregovara, istakavši da mogu samo da pregovaraju o bezuslovnoj kapitulaciji.

Obezglavljeni Rajh

Prvog maja sjedište Prvog Bjeloruskog fronta preko pregovarača dobilo je informaciju da je Gebels odbio da kapitulira. U deset sati uveče Gebels i njegova supruga Magda izvršili su samoubistvo, a prije toga su ubili šestoro svoje djece.

Otprilike u isto vrijeme general Krebs je izvršio samoubistvo u svojoj sobi, u Firerovom bunkeru. Martin Borman poginuo je u pokušaju da pobjegne iz zatočeništva. Međutim, tijelo nikad nije pronađeno, ali je na suđenju u Nirnbergu dobio smrtnu kaznu u odsustvu. Henrih Himler je umro 23. maja 1945. godine tako što je popio otrov tokom saslušanja u britanskom logoru za ratne zarobljenike, gdje se nalazio pod imenom vodnika Henrika Hicingera. Prema jednoj verziji, za odlazak na onaj svijet Himleru su pomogli Englezi da bi sakrili informacije o tajnim pregovorima.

Što se tiče telegrama, on je više bio čista formalnost. Staljin je za Hitlerovu smrt saznao preko telefona odmah nakon što je Krebs stigao u sovjetski štab. Georgije Žukov je spominjao da je pitanja Krebsu postavljao lično Staljin preko njega i Čujkova. Sovjetski lider je skeptično reagovao na vijest o samoubistvu svog najvećeg neprijatelja. Svijet je za Hitlerovu smrt saznao 2. maja 1945. godine, kada je njemački radio objavio da je „firer ubijen sa oružjem u rukama štiteći Berlin“. Vodeći svjetski mediji su sa zadovoljstvom prenijeli vijest.

Moskva je zauzela drugačiji stav. Ova saznanja su novi njemački trik: širenje izjave o Hitlerovoj smrti, njemački fašisti se očigledno nadaju da će Hitleru dati priliku da se povuče sa scene i da pređe na nezakonitu poziciju“, objavila je telegrafska agencija Sovjetskog Saveza.

(Sputnjik)

PODIJELI