Kako je zaista izgledala Kleopatra?

0
2132

Egipatska kraljica Kleopatra VII Filopator (70. p.n.e. – 30. p.n.e.), u javnosti poznatija samo kao Kleopatra, oduvijek je bila opisivana i prikazivana kao žena vanserijske ljepote.

Da li je to stvarno bilo istina ili su legende o njenom božanskom izgledu proistekle iz činjenice da je uspjela da zavede dvojicu velikih rimskih vladara: Julija Cezara i Marka Antonija?

Kleopatra je bila posljednja osoba iz dinastije Ptolomejida koja se našla na tronu Egipatskog kraljevstva koje je osim ove sjevernoafričke teritorije obuhvatalo još i dio moderne Libije, Bliskog istoka i Kipar. Njen odnos sa Julijem Cezarom je prvobitno bio političke prirode, a tek kasnije intimne. Naime, čuveni rimski vojskovođa joj je pomogao da konsoliduje svoju vlast takom građanskog rata u Egiptu.

Nakon ubistva Cezara, Kleopatra je imala ljubavnu aferu sa njegovim saveznikom Markom Antonijem koji je želio da iskoristi njeno bogatstvo u borbi protiv svojih neprijatelja.

Kasijus Dio, rimski istoričar grčkog porjekla, pisao je o Kleopatrinoj ljepoti u 2. vijeku n.e. On je tvrdio da je ona izgledala prelijepo u mladosti i da je svojim šarmom bila u stanju da zavede bilo koga. Plutarh, s druge strane, je smatrao da ona nije opčinjavala muškarce svojim izgledom već prije svega svojim ponašanjem koje je privlačilo moćne muškarce sa kojima se susretala. Prema njegovim spisima, ona je bila „žena nezasite seksualne želje i nezasite pohlepe“.

Mada je u filmovima 20. vijeka Kleopatra prikazivana kao vanserijska ljepotica, moderni istoričari nisu ubjeđeni da je to bila istina, a posljednji dokazi otkrivaju da su vjerovatno u pravu. Njene slike na starim egipatskim novčićima u Britanskom muzeju prikazuju ženu uskog čela, koščatog lica, velikog nosa i oštre brade, što se baš ne uklapa u opise istoričara iz antičke i kasnijih era koji su očigledno željeli da je prikažu ljepšom nego što je stvarno bila, piše Citymagazine.rs.

Možda nikada nećemo znati kako je Kleopatra stvarno izgledala, ali su svi saglasni da je privlačila muškarce i znala da od njih dobije ono što želi. Njena inteligencija i harizma su ipak igrali presudniju ulogu u njenim odnosima sa rimskim vladarima nego njen fizički izgled.

(Nezavisne)

PODIJELI