Kako [ne]biti savršen

0
692

Svakodnevno smo pod pritiskom da budemo savršeni, što može djelovati ili motivirajuće na nas, ili nas preplašiti na smrt.

Perfekcionističko razmišljanje se razlikuje od visokih očekivanja i želje da budemo dobri u nečemu.

Perfekcionizam sa sobom nosi mnoga negativna razmišljanja i očekivanja, kao što su strah od neuspjeha, briga o sopstvenom izgledu, a predstavlja i ozbiljnu prijetnju našem samopoštovanju.

Očekivanja društva

U današnjem društvu, naročito sa pojavom društvenih mreža, bombardovani smo očekivanjima okoline da budemo savršeni na poslu, da imamo savršen odnos sa porodicom, djecom, prijateljima, da zaradimo više novca, da kontinuirano radimo na poboljšanju fizičkog izgleda, informiranosti… Osjećamo da se polako davimo i gubimo sebe. Perfekcionizam čini da je naša želja za uspjehom i srećom, u stvari, glavni razlog zašto smo nesretni.

Problemi koji nas muče

Jedno od područja na kojem je društveni pritisak najveći i u kojem su očekivanja najveća je zdrav život, koji podrazumijeva zdravu ishranu i redovno vježbanje, ali i umjerenost i odricanje od mnogih drugih, štetnih navika, kao što je pušenje. I upravo u ovom zadnjem, u pušenju, je problem. Postoje osobe koje jednostavno ne mogu prestati pušiti, koje su probale i nikotinske žvake i flastere i postepeno smanjivanje broja cigareta u danu, ali ništa nije pomoglo.

Za takve osobe, koje ne mogu prestati pušiti, Philip Morris International, najveći svjetski proizvođač duhana, je izumio IQOS uređaj koji zagrijava a ne sagorijeva duhan, generišući pritom 90-95 posto niži nivo štetnih i potencijalno opasnih materija u odnosu na duhanski dim i ne dovodi do pasivnog pušenja. Stotine vrhunskih naučnika radilo je na razvijanju upravo takvog jednog uređaja, kako bi odgovorili na rastuću potrebu pušača da vode računa o svom i zdravlju ljudi u svojoj okolini, a da se istovremeno ne odreknu uživanja u duhanu.

Ono što Philip Morris sa IQOS-om radi je pružanje bolje alternative klasičnim pušačima koja oponaša ritual pušenja u velikoj mjeri, osigurava isti nivo nikotina, ali i drastično smanjuje negativne efekte koje pušenje klasičnih cigareta nosi sa sobom.

Šta činiti

Pohvalno je raditi na sebi i prirodno je težiti boljem, ali prvenstveno trebamo sebe prihvatiti ovakve kakvi jesmo, sa svim karakternim crtama koje nas čine individuom. Radite ono što volite, prihvatite sve svoje mane, slabosti i vrline, ali sa znanjem da se možete promijeniti nabolje.

(Nezavisne)

PODIJELI