Kako reagovati kada dijete baca stvari, ljuti se, viče?

0
593

Dvogodišnjaci ponekad znaju biti vrlo nestašni – bacaju stvari, ljute se, viču, ponavljaju ustaljene radnje, vole eksperimentirati, tjeraju vas da im pričate iste priče iz dana u dan…

Ali, to su normalne faze razvoja, pa nemojte očajavati ukoliko vam se čini da vaše vaspitne metode nisu uspješne i da djeca rade sve suprotno od onoga što ste ih učili.

Oni uspostavljaju pravila u svojoj glavi i onda ih praktično provjeravaju. Bacaju igračke da bi provjerili šta će se sa njima dogoditi ukoliko padnu sa visine, razvrstavaju geometrijske oblike ili igračke napravljene od istog materijala.

Djetetu pomažate ako se igrate s njim, jer ga ponavljanje rutinskih igara smiruje i daje mu bezbjednost.

Nakon drugog rođendana počinje razvoj apstraktnog mišljenja. Maleni će vas, na primjer, tjerati u sobu kada kažete “ružnu riječ” (odnosno primjenjivaće postupke koje vi primjenjujete), tjeraće medu da sjedi za stolom dok “sve ne pojede” i slično.

Sve više će djeca učiti posmatranjem i zbog toga im pomozite, kako bi se svi podaci pravilno “složili” u njihovim glavicama. Stručnjaci tvrde da možete podstaći trogodišnjaka tako što ćete mu omogućiti da što više vremena provodi sa vršnjacima, dopustite mu da razvrstava pribor za jelo, konce, dugmiće.

Tako će vidjeti šta je veće, šta manje, koliko, na primjer, vode staje u širu, a koliko u užu čašu. Odgovarajte na dječija pitanja i pričajte sa njima o osjećanjima kao što su bijes, tuga, radost i bol.

Maleni će vremenom sve manje eksperimentirati, zaključke će donositi brže i efikasnije, pa će vam se sve više činiti da su bolji, mirniji i manje bučni.

(Avaz)

PODIJELI