Kako sjeći luk bez suza?

0
197
Od sječenja luka teško je izbjeći suze, ali zašto zapravo i plačemo? Stručnjaci objašnjavaju da za vrijeme sječenja luka, enzimi u njihovoj kori ulaze u vazduh i menjaju svoj sastav i počinju iritirati oči. Budući da su oči povezane sa nervnim sistemom, on reaguje tako što ispušta suze. Na svu sreću, postoje načini kako olakšati posao i zaustaviti suze.

Jedan od načina za sječenje luka ispod vode, a najbolje bi bilo sjeći ga u posudi koja ima ravno dno. Može biti malo zeznuto jer voda usporava kretanje noža, ali ako dovoljno čvrsto držite luk, bez problema ćete isjeći luk.

Sječenje blizu plamena takođe je jedan od načina. Vatra uzima kiseonik iz vazduha, a tako i privlači čestice luka. Najlakši način za to je da upalite šporet i blizu njega sječete luk.

Možete luk prvo staviti i u frižider, bilo na pola sata ili ceo dan. Hlađenje luka prije sječenja usporava proces promjene enzima u gas. Kod sječenja luka važno je i imati oštar nož. Što je nož oštriji, to je rez precizniji i luk otpušta manje enzima.

Možete nož namazati limunovim sokom jer on smanjuje nivo gasova.

Kada počnete da sječete luk, dio iz kojeg raste korjen, to jest onaj ispupčeni dio luka, trebalo bi isjeći posljednji, a ne prvi. Ako se on odsječe prvi, luk počne ispuštati svoje gasove i prije nego što počnete uopšte sjeći luk. Samo stavite luk na dasku i sjecite prema korjenu i njega kasnije samo bacite.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here