KAKO SU STRANKE PROŠLE U PARLAMENTIMA – SNSD najjači, Radmanović i Stanivuković REKORDERI

0
293

Osim što će imati svog predsjednika RS, srpskog člana Predsjedništva BiH, SNSD će biti i najveća parlamentarna stranka u Narodnoj skupštini Srpske i u Predstavničkom domu BiH.

Prema djelimičnim preliminarnim podacima CIK BiH, SNSD je osvojio 32,34 odsto glasova za Narodnu skupštinu RS što bi trebalo da znači da će na kraju imati između 28 i 31 poslanika. Slijedi ih SDS sa 18,69 odsto glasova, a procjene su da će to značiti 18 poslanika. DNS je osvojio 14,8 odsto, a u stranci računaju da će imati 12 ili 13 poslanika sa kompenzacijama.

Istovremeno, PDP ima za sada 10,07 odsto glasova što bi trebalo da im bude dovoljno za devet ili deset poslanika, SP računa na sedam ili osam mandata, NDP na tri, Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića na dva, a koalicija „Zajedno za BiH“ dva ili tri.

Što se tiče DNS, pobijedili su u prijedorskoj izbornoj jedinici, u Banjaluci su treći. Zanimljivo je da je bankar Milan Radović po broju osvojenih glasova (6.392) pretekao zamjenika predsjednika DNS i predsjednika stranke u Banjaluci Nedeljka Čubrilovića koji zasad ima 5.155.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ovakav rezultat već sada je zanimljiv iz ugla spekulacija o raspodjeli pozicija u vladajućoj kaoliciji. Ako Dodik ostane pri tome da premijer mora da bude iz SNSD, onda će se kadrovi DNS vjerovatno zadovoljiti pozicijom predsjednika NSRS i eventualno predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, jer ta pozicija u ovom mandatu pripada Srbima. Spekuliše se da bi u takvoj raspodjeli karata Radović mogao da ode u Sarajevo, dok bi Čubrilović ostao na čelu parlamenta Srpske.

Iznenađenja u Banjaluci ne manjka ni na ostalim listama. Tako je najviše glasova na listi SNSD dobio v.d. direktora UKC Vlado Đajić 12.620 glasova i za više od 2.000 pretekao potpredsjednika stranke Nikolu Špirića, dok je aktuelni ministar finansija Zoran Tegeltija treći.

Kandidat PDP Draško Stanivuković trenutni je rekorder po broju osvojenih ličnih glasova za parlament Srpske – čak 14.136.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Iza sebe je ostavio Jelenu Trivić i predsjednilka PDP u Banjaluci i još aktuelnog ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka. Procjene su da će ovaj stranka imati oko devet poslanika u NSRS – sedam direktnih i dva kompenzaciona.

Na listi SDS u Banjaluci, na prvom mjestu je ostao nosilac liste Davor Šešić sa 3.564 glasa, a Nedeljko Milaković do sada je dobio 2.254 glasa. Prije četiri godine, kada je bio u SP, osvojio oko 3.500 glasova. U NS RS ušao je i Nebojša Vukanović iz Trebinja.

Kod socijalista Goran Selak je ostao na prvom mjestu, u NDP Dragan Čavić, dok je u US na prvo mjesto izbila Natalija Trivić.

Na izborima za Predstavnički dom BiH u Srpskoj takođe vodi SNSD, a sljede SDS, PDP, DNS, SP, SDA. Naročito dobar rezultat napravio je PDP koji je u Banjaluci za oba parlamenta izbio odmah iza proplasiranog SNSD.

Prema nepotpunim podacima, to bi trebalo da znači da će SNSD u PS BiH imati pet direktnih mandata i jedan kompenzacioni, SDS četiri, PDP između jedan i dva, DNS, SP i SDA po jedan. Nosilac liste SNSD u banjalučkoj izbornoj jedinici Nebojša Radmanović osvojio je 41.569, što je ubjedljivo najveći broj glasova za Parlament BiH iz oba entiteta.

Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

Drugi na listi i po broju glasova je Nenad Stevandić sa 24.155. Mada je Stevandić bio nosilac kompenzacione liste, ipak je izborio direktan mandat u PS BiH, pa će preko kompenzacije u Sarajevo verovatno Snežana Novaković Bursać.

Na listi SDS Dragan Mektić je sakupio 22.929 glasova i ušao u PS BiH. Predsednik PDP Branislav Borenović ima najviše glasova za PS BiH na svojoj listi – 20.336 dok je na drugom mjestu Adam Šukalo sa više od 17.500 glasova. Mada očekuje da će na kraju imati oko 20.000 glasova, po svemu sudeći to mu ipak neće biti dovoljno za prolaz. Dragutin Rodić je opravdao poziciju nosioca liste DNS, kao i Vojin Mitrović u SNSD u trećoj, bijeljinskoj jedinici.

Nosilac liste SDS i gradonačelnik Doboja Obren Petrović za sada ima 29.429 glasova, što mu obezbjeđuje mandat u Sarajevu. Kada je riječ o trećoj jedinici, Staša Košarac iz SNSD ima 30.860 glasova, dok je Lazar Prodanović drugi sa 19.695. U tom kraju u SDS najviše glasova ima Mirko Šarović i Aleksadra Pandurević. Nosilac liste DNS Nedad Nešić ima 14.781 glas i to mu vjerovatno neće biti dovoljno za direktni mandat.

Bratić ostaje u skupštini

Koalicija „Zajedno za BiH“ koju čine SDA, SBiH i BPS za Narodnu skupštinu RS u ovom trenutku ima jeda siguran direktan mandat, i to dosadašnji potpredsjednik parlamenta Senad Bratić iz Prijedora. Iz njihovih redova je i novi – stari potpredsjednik RS Ramiz Salkić, a postoji i mogućnost da dobiju još jedno poslaničko mjesto u NS RS i jedno u Predstavničkom domu BiH. Naime, ova koalicija očekuje još oko 4.000 glasova iz inostranstva i postoji mogućnost da ostvare još bolji rezultat.

Procjene mandata za Narodnu skupštinu

SNSD – od 28 do 31

SDS – 18

PDP- 9 ili 10

DNS – od 10 do 13

NDP – 2 do 3

SP – 7 ili 8

Za BiH – od 1 do 3

US – 2.

( srpskainfo.com )

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here