Kako su Šveđani potopili američki nosač aviona?

0
1226

USS Ronald Regan 2005. godine susreo se s dovoljno snažnim protivnikom – švedskom dizel podmornicom.

Tokom ratnih igara, podmornica je pokazala svoju pravu snagu i vještinu i pobijedila moćni američki nosač aviona.

Snalažljiva podmornica uspjela je da se provuče pored pasivne odbrane nosača i grupe u pratnji.

Postigli su pogodak, i bez ikakvih oštećenja na svojoj strani potopili Regana.

Mnogi se pitaju kako joj je to uspjelo.

Kako piše “Popular Mechanics” sve to je uspjela zahvaljujući starom i dobro isprobanom motoru. Umjesto da je iskoristila dizel za napajanje motora s unutrašnjim sagorijevanjem (koji je prilično glasan), ova podmornica klase Gotland koristi ‘stare’, ali optimizirane Sterling motore, koji su tehnološki unaprijeđeni.

Ovi jako tihi motori koriste se za punjenje baterija koje mogu i direktno da pokreću motore. Rezultat je gotovo bešumna podmornica koja je tiša od sličnih modela dizelaša. Tiša je čak i od svog nuklearnog rođaka kojem je potrebno konstantno hlađenje koje i može otkriti njihovu poziciju.

Ovaj virtuelni poraz zabrinjava Amerikance, pa je mornarica unajmila švedsku podmornicu klase Gotland kako bi smislila način da pobijedi ove njihove mogućnosti.

Iako je mogućnost za rat protiv Švedske u doglednoj budućnosti zapravo minimalna, ovaj trenutak bi trebalo da pokaže kako razvoj tehnologije ne mora uvijek i isključivo biti vezan uz tehnologiju budućnosti.

Može nastati i na temeljima tehnologije prošlosti, koja bi mogla pažljivom upotrebom i prilagođavanjem, imati ‘ubitačnu’ primjenu u budućnosti.

(Express.hr)

PODIJELI