Kako zaustaviti dalji rast cijena? (VIDEO)

0
384
U Republici Srpskoj bilježi se konstanti rast cijena. Tako su cijene pojedinih prehrambenih proizvoda rasle čak do 60 odsto.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se odgovarajuće mjere moraju donijeti što prije jer inflacija ne miruje. Već je predložio, a poslanici SNSD-a u Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH predali u proceduru, Prijedlog zakona o uvođenju niže stope PDV-a od deset odsto za osnovne životne namirnice i lijekove.

Koliko je udar inflacije snažan, najbolje pokazuju informacije da su pojedine osnovne životne namirnice, kao na primjer brašno, ulje, šećer i kafa u posljednjih dva mjeseca poskupjele čak dva puta.

Ako poredimo cijene u decembru prošle godine i februaru ove, možemo vidjeti da je kilogram šećera koštao 1,41 KM dok sad za kilogram morate izdvojiti 1,61KM, cijena killograma soli sa 0,85 skočila je na 0,95 KM, kafa sa 7,9 na 8,7 KM, riža sa 2,1 na 2,29, ulje sa 3,44 na 3,6 KM, brašno sa 1,1 na 1,2 KM, deterdžent za veš sa 5,29 na 5,49 KM.

Cijena kilograma krompira ranije je varirala između jedne i 1,5 KM, a sada iznosi dvije KM. Cijene mesa u posljednje vijeme znatno su rasle. Tako za kilogram svinjskog pečenja morate izdvojiti 20 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za decembar prošle godine, prvi put dostigla je iznos od 2.032 KM. Ako uzmemo u obzri podatak da je prosječna plata u Srpskoj za isti mjesec iznosila 1.038 KM, dolazimo do tog da građani mogu pokriti oko 51 odsto osnovnih životnih potreba.

Ekonomista Saša Stevanović kaže da je uzrok rasta cijena inflacija i energetska kriza u svijetu, navodeći da su cijene osnovnih životnih namirnica u Republici Srpskoj rasle i do 10 odsto.

Stevanović je u Јutarnjem programu naše televizije istakao da prijedlog za smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice dolazi u pravom trenutku. Riječ je, kaže, o dobroj mjeri koja bi mogla da očuva standard građana i u dobroj mjeri ublaži efekte inflacije.

Iz udruženja potrošača poručuju da je ovakva situacija neodrživa, pogotovo za osjetljive kategorije društva poput penzionera čija primanja ne mogu pratiti poskupljenja.

Zoran Petoš iz Udruženje potrošača Don istakao je u Јutarnjem programu naše televizije da situaciju dodatno komplikuju dugovanja koja se u datim okolnostima ne mogu redovno izmirivati.

– Mi smo počeli pričati o tome da je luksuz otići u bioskop – rekao je Petoš i dodao da je situacija alarmantna.

PODIJELI