Kakva nas poskupljenja čekaju u 2017. godini?

0
1091

Ulaskom u narednu godinu građani će se suočiti sa poskupljenjima mnogih proizvoda, što će dodatno opteretiti njihove kućne budžete.

Naime, od početka 2017. izvjesno je poskupljenje cigareta i duvana, a po svemu sudeći biće povećane i akcize na gorivo, te alkoholna pića. Tako će paklica cigareta biti skuplja do 35 feninga, dok će akciza na duvan sa 89,2 biti povećana na 96,8 KM po kilogramu.

U slučaju povećanja akcize za naftu i naftne derivate za 15 feninga po litru, cijene goriva mogle bi premašiti i dvije KM, što će privrednike i građane na godišnjem nivou u prosjeku koštati dodatnih pola milijarde KM, piše EuroBlic.

Ni cijena kafe neće mirovati, s obzirom na njen rast na svjetskom tržištu tokom proteklih mjeseci.

Ako se nastavi rast cijena pšenice i brašna u Srbiji i Mađarskoj, mlinari poručuju da bi i u RS uskoro mogle da poskupe i ove robe.

“U proteklih 15 dana brašno je poskupilo za 20, a pšenica za 15 evra po toni. Ako njihove cijene i dalje budu rasle, poskupiće i brašno kod nas, s obzirom na to da smo prisiljeni da uvozimo pšenicu”, kaže predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

I ugostitelji tvrde da neće imati puno izbora, ako poskupe brašno, kafa i alkoholna pića.

“To znači da od sljedeće godine možemo da očekujemo skok cijena jela od tijesta u restoranima, ali i kafe i žestokih pića u ugostiteljskim objektima. To, jednostavno, ide lančano. U slučaju poskupljenja pomenutih roba, oko 80 odsto ugostitelja će korigovati cijene naviše”, ističe predsjednik Udruženja ugostitelja Željko Tatić.

U udruženjima potrošača ističu da za većinu građana svako poskupljenje predstavlja novo finansijsko opterećenje.

“Njihov standard je ionako loš, tako da ga bilo kakva poskupljenja dodatno srozavaju. Naime, naše plate i penzije su, u odnosu na troškove života, u samom dnu primanja u regionu. S obzirom na njihova primanja, građani u sve većoj mjeri kupuju jeftine proizvode, dok one malo kvalitetnije i skuplje zaobilaze u širokom luku”, poručuju iz Udruženja potrošača u Srpskoj.

Podsjetimo, u RS se skoro trećina zaposlenih suočava sa neredovnom isplatom plata i još neredovnijom uplatom doprinosa. Zvanične statistike pokazuju da od ukupnog broja onih koji su zaposleni, čak 28.000 radi za minimalnih 370 KM i manje od toga, dok minimalnu penziju od 252 KM prima skoro 64.000 penzionera. S druge strane, samo troškovi prehrane za jednu četvoročlanu porodicu u RS koštaju čak 690 KM.

Šećer već poskupio

U Asocijaciji samostalnih trgovačkih radnji Banjaluka kažu da je od osnovnih prehrambenih namirnica u posljednje vrijeme najviše poskupio šećer.

“U protekla tri mjeseca cijena ovog proizvoda skočila je za oko 30 odsto, tako da kilogram trenutno košta oko 1,65 KM. Kad je riječ o eventuelnom poskupljenju ostalih namirnica u maloprodaji, to će zavisiti od odluka proizvođača i veleprodaja”, kaže predsjednik ove asocijacije Bogdan Marjanović.ATV.

PODIJELI