Kakva se simbolika krije iza crne boje

0
498

Kažu da je crna boja odsustvo svjetlosti i samim tim možemo da pretpostavimo da se u psihologiji ova boja tumači u sasvim negativnom smislu.

Ipak, ne dozvolite da vas zavara prvi utisak, jer je i sam Renoar rekao da je crna kraljica boja, a niko kao ovaj slavni umjetnik nije tako dobro poznavao tajne boja. Danas želimo da otkrijemo sve pozitivne i negativne aspekte ove boje.

Simbolika crne boje

Noć je crna, kao i depresija. A misterija? Koje je ona boje? Misterija je ,takođe, crne boje, kao i bijela magija, koja se praktikuje pod okriljem noći. Tako da, ne može baš sve vezano za crnu boju biti negativno, zar ne? Nemojte zaboraviti da crna boja simboliše eleganciju i senzualnost.

Kada se radi o analiziranju crne boje sa psihološkog aspekta, nailazimo na više negativnih nego pozitivnih tumačenja. Ipak, svaka medalja ima dvije strane. Crna boja daje snagu, sigurnost i moć. Crno vas pretvara u misteriozne osobe i, osim toga, kombinuje se sa svim ostalim bojama.

Negativna značenja crne

Počećemo sa negativnim aspektima, budući da su oni uočljiviji. Za početak, crna je boja žalosti u većini kultura, pa i kod nas, boja smrti. Na emotivnom nivou, možemo konstatovati da je pesimizam označen crnom bojom (kada kažete: “Sve izgleda crno u mom životu.”). Takođe, crna označava gubitak, razočarenje, frustraciju… Crna je boja odsustva nade. Kada je nešto ilegalno, takođe upotrbljavamo izraz crno (raditi na crno-ilegalno). Crna boja povezuje se i sa nesrećom, pa recimo crna mačka koja pređe put donosi nesreću. Kada govorimo o magiji, belom bojom označava se dobra magija, a crnom loša.

Pozitivna značenja crne boje

Crna boja takođe ima i pozitivna značenja. Činjenica je da treba više da se potrudimo da ih pronađemo, ali to samo govori u prilog tome koliko je, zapravo, moćna ova boja.

Nijedna druga boja kao crna, nema toliku moć da transformiše. Ona pretvara vulgarno u elegantno. Šta mislite o crnoj koži? Ova boja je bez svake sumnje odraz elegancije, stila i senzualnosti. Zajedno sa crvenom, spada u najerotičnije boje. Ona je i simbol moći, sigurnosti.

Pored toga, crna boja se povezuje sa buntovništvom, bez kog nema društvenog napretka. Crna je boja rok muzike, a u njoj nema ničeg lošeg. Odjevne kombinacije crne boje daju vam izgled profesionalnosti i ozbiljnosti.

Zanimljivosti o crnoj boji

Prvo na šta pomislimo kada se spomene crna boja jeste žalost za nekim ko je umro, mada je poznato da ne važi isto za sve kulture. U Starom Egiptu, recimo, crna boja je označavala plodnost. Takođe, u kineskoj i japanskoj kulturi, crno se vezuje za spiritualni razvoj, djetinjstvo, rast pa čak i ženstvenost. Na nekim zastavama afričkih zemalja, crna boja predstavlja simbol naroda.

Od istaknutih zanimljivosti naveli bismo i da je prvi automobil koji je proizveden bio crne boje. Prve vjenčanice koje su kreirane bile su crne.

Crni petak predstavlja jedan od najradosnijih dana, jer tada možemo naći garderobu po veoma sniženim cijenama.

(cosmopolitan.rs)

PODIJELI