Kalabić 12 godina duguje 1.572 marke za carinu na uvoz automobila

0
1412

Drago Kalabić, šef Kluba poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, već 12 godina duguje državi 1.572 marke po osnovu carina za uvoz automobila

Visoka primanja

Kalabićevo ime tako se našlo među 5.301 osobom koja je od 1996. do 2004. godine ostala dužna ukupno 142,2 miliona KM bivšim entitetskim carinskim upravama u FBiH i RS, a podaci dužnika jučer su objavljeni na internet-stranici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja je naslijedila ova dugovanja.
Prema podacima s javno objavljene liste, Kalabić je ostao dužan nekadašnjoj Carinskoj upravi RS, ispostavi Banja Luka, 1.572 KM po osnovu carina za uvoz automobila.
Nije poznato o kojem je modelu automobila riječ, a Kalabić ga je u to vrijeme, 2002. godine, ako se u obzir uzme tadašnja visina carine, platio najmanje desetak hiljada KM.
U vrijeme nastalog duga SNSD-ov zvaničnik bio je poslanik u Narodnoj skupštini RS, potom šef u „Telekomu RS“, nakon čega je dva puta izabran u Parlament BiH, u kojem je i danas i gdje ima visoka primanja, u prosjeku 7.000 KM.

Neizvjesna naplata

Apsurdi je veći ako se zna da je Kalabić inicijator osnivanja Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti u radu UIO. S te pozicije ovaj poslanik SNSD-a redovno upire prstom u druge, ali nikada nije spomenuo da je i sam dužnik toj instituciji.
Namjerava li Kalabić platiti ovaj dug, novinari nisu uspjeli saznati, jer nije odgovarao na njihove telefonske pozive.
U UIO naglašavaju da je naplata starog duga veoma neizvjesna zato što mnogi dužnici među pravnim licima više ne posluju, a mnogi građani dužnici u međuvremenu su umrli. Za neka dugovanja je nastupila zastara.

kalabic dug

Stari dug u brojkama

62,4 miliona KM neće biti naplaćena zbog zastare

25,3 miliona KM carinskog duga poništena

2,2 miliona KM duga neće biti naplaćena jer je obustavljen postupak

19,1 milion KM predmet ponovnog postupka

11,2 miliona KM dug koji je postao izvršan

31,8 miliona KM dug pravnih lica koja ne posluju ili nemaju imovinu

5.301 dužnik ukupno na listi

Istinito.com

PODIJELI