Kalinić: Neophodno jedinstveno i aktivno djelovanje Srpske na unutrašnjem i međunarodnom planu

0
298

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić istakao je da povratak izvornom Dejtonu i nastavak funkcionisanja BiH na tim principima traži od Republike Srpske jedinstveno i aktivno djelovanje i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

Kalinić je ocijenio da jedino udružena akcija i konstruktivni potezi, zasnovani na legalitetu i legitimitetu, mogu da pokažu da Republika Srpska ozbiljno misli kada traži da se u ime mira i stabilne budućnosti i BiH i regiona sačuvaju dejtonski temelji na kojima je ta zemlja sada uspostavljena, a to znači na ravnopravnosti dva entiteta i slobodi i zaštiti interesa sva tri njena konstitutivna naroda.

“Više je nego jasno da nas čeka teško vrijeme i da će se aktivno raditi na izmjenama izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH i da u objedinjenoj akciji SAD i EU uspostave ‘funkcionalnu’, a zapravo unitarnu BiH i, naravno, da se u svemu tome mimoiđu Rusija, Kina i još neke zemlje kako bi se spriječio njihov, kako kažu, ‘maligni uticaj'“, istakao je Kalinić.

On je rekao da će samo politički naivci pomisliti da je izjava Bisere Turković protiv Republike Srpske i Milorada Dodika izašla iz njene glave.

“Naravno, težina i skaradnost izgovorenih riječi na račun Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika autentično su njeni, neprihvatljivi za funkciju koju obavlja i uvredljivi za svakog našeg čovjeka u Srpskoj bez obzira na političku pripadnost. Međutim, ne smijemo smetnuti s uma kontekst u kome se sve ovo dešava a to je samo nekoliko dana nakon rasprave u Kongresu SAD o budućoj balkanskoj politici vašingtonske administracije.

Umjesto delikatne funkcije ministra inostranih poslova, Turkovićeva je prisvojila funkciju domaćeg telala ovih što nam prijete iz Vašingtona. Svima im je zajednička teza da je Dejtonski sporazum donio mir a sve ostalo u njemu je privremeno rješenje i tako već 25 godina sa ‘Zapada ništa novo’, iste note, isti klavirski aranžman, isti pijanisti: Olbrajtova, Server…, a od prekjuče tom društvu se pridružila i Turkovićeva”, naveo je Kalinić.

On je ukazao da “u prvom planu ove družine neće biti politika zaštite interesa dva entiteta i tri konstitutivna naroda nego institucionalna prekompozicija kako bi se izgradila jedinstvena ‘državna’ vlast po volji većinskog naroda i njemu naklonjenih zapadnih centara moći ili kako vole da kažu po mjeri ‘svih njenih građana'“.

“Mnogi će pitati da li je to moguće 25 godina nakon Dejtona. Naravno da jeste ako mi u Republici Srpskoj budemo ćutali i sjedili skrštenih ruku, ako ne budemo tražili istomišljenike ili makar ozbiljne sagovornike i u vašingtonskim strukturama. Povratak izvornom Dejtonu i nastavak funkcionisanja BiH na tim principima traži od nas jedinstveno i aktivno djelovanje i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

Ovo podrazumijeva našu potpunu mobilizaciju koliko još danas i ljudskih i materijalnih resursa. Potrebno je, bez stranačkih podjela, u ovo uključiti svu pamet koju imamo u Srpskoj, ali voditi i koordinisanu međunarodnu aktivnost prije svega sa Srbijom i Hrvatskom, potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma, na koje će nesumnjivo biti veliki pritisci da po mjeri zapadnih moćnika i domaćih lobista disciplinuju srpske i hrvatske političke autoritete u BiH”, pojasnio je Kalinić.

On smatra da bi bilo poželjno i zajedničko obraćanje Rusiji i Kini, stalnim članicama Savjeta bezbjednosti kako bi se o ovim pitanjima povela aktivna rasprava u UN.

“Naša borba se ne može svesti samo na pojedince od kojih se neki hrabro nose sa izazovima. Potrebno je pokazati da Milorad Dodik, ali i rukovodstvo Republike Srpske nisu sami u ovoj priči”, naglasio je Kalinić, upitavši zar ne bi bilo logično da se mnoge javne institucije, uključujući i članove Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske oglase o ovom vitalnom pitanju za srpski narod i Republiku Srpsku u ovim turbulentnim vremenima.

/Srna/

PODIJELI