Kampovi u Srpskoj nisu tema za Brisel

0
228

Evropska komisija izrazila je spremnost za pružanje dodatne finansijske i tehničke pomoći BiH, te izrazila očekivanja da će BiH što prije dodatno ojačati interne koordinacijske kapacitete, saopšteno je juče iz Ministarstva bezbjednosti BiH nakon sastanka predstavnika Evropske komisije sa delegacijom iz BiH, koju je predvodio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

U saopštenju je navedeno da je zaključeno da je sastanak bio izuzetno koristan, te da su predstavnici Evropske komisije izrazili zahvalnost BiH na dosadašnjim učinjenim naporima na upravljanju migrantskom krizom u BiH.

– Ministar Dragan Mektić sastao se sa generalnim direktorom Evropske komisije za pregovore o susjedstvu i proširenju, sa kojim je razgovarao o trenutnoj bezbjednosnoj i humanitarnoj situaciji nastaloj usljed povećanog priliva migranata u BiH. On je detaljno informisao predstavnike Evropske komisije o izazovima sa kojima se BiH trenutno suočava, a posebno lokalne zajednice Unsko-sanskog kantona – navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je takođe zaključeno, navedeno je dalje, da je od suštinskog značaja jačanje saradnje međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH sa vlastima u BiH da bi migranti bili tretirani u skladu sa međunarodnim pravom.

Dragan Mektić juče je kratko za “Glas Srpske” rekao da na sastanku nije uopšte bilo riječi o tome da budu formirani migrantski centri na teritoriji Republike Srpske, kao što su objavili pojedini mediji.

– Niti sam to nudio, niti je o tome uopšte bilo riječi – kratko je rekao Mektić.

On nije negirao mogućnost da se Unsko-sanski kanton rastereti na način da se migranti smjeste na druge lokacije na teritoriji FBiH, ali je poručio da će sutra na konferenciji za novinare govoriti o detaljima i rezultatima sastanka.

Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici je konstatovalo da BiH neće biti teritorija ili baza za smještaj migranata.

– Predsjedništvo BiH konstatuje da Savjet ministara, ni na ponovljeni zahtjev Predsjedništva BiH, nije dostavio sveobuhvatan i detaljan plan konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti radi rješavanja problema migrantske krize – navedeno je u zaključcima sa sjednice Predsjedništva BiH i dodato da je došlo do usložnjavanja situacije sa migrantima.

Razgovori

Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici usvojilo je zaključak da će pokrenuti razgovore sa nadležnim organima Srbije i Crne Gore s ciljem rješavanja pitanja ilegalnih migracija.

– Predsjedništvo BiH pozvalo je sve nadležne nivoe vlasti da se aktivno uključe i pomognu u rješavanju pitanja migranata u Unsko-sanskom kantonu – zaključilo je Predsjedništvo BiH.

(Glas Srpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here