Kapitalizam mogao da propadne ako se poveća globalna nejednakost

0
379
Francuski ministar finansija Bruno le Mer rekao je da bi kapitalizam mogao da propadne ako globalna nejednakost nastavi da se povećava.

U govoru povodom početka francuskog predsjedavanja G7 Le Mer je rekao da ova grupa, koja okuplja sedam ekonomskih sila, treba da razmotri uspostavljanje minimalnog zajedničkog korporativnog poreza i pozabavi se moći koju imaju velike multinacionalne korporacije.

“Kapitalizam mora ponovo sebe da osmisli jer neće moći da preživi rastuće nejednakosti širom svijeta. Ne možemo uvijek da plaćamo za veći privredni rast uz sve veće nejednakosti”, rekao je on.

Vjeruje se da je nejednakost glavni uzrok rasta uticaja populističkih stranaka u bogatim zemljama, što se posebno vidi na protestima “žutih prsluka” u Francuskoj, gdje su Emanuela Makrona prozvali “predsjednikom bogatih”, jer je ukinuo porez na bogatstvo.

Sa obzirom da Kina postaje glavni izvor finansiranja za zemlje u razvoju Le Mer kaže da je potrebno da članice G7 usaglase međunarodne propise investiranja kako ne bi strane ekonomske sile mogle da dominiraju drugima.

PODIJELI