Katanac na “Miral” nova prijetnja za srpske povratnike

0
191

Kraj migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu (USK) se ne nazire, a sve glasnije se čuje da će biti stavljen katanac na “Miral” te da će svi migranti biti preseljeni u centar za prihvatanje čija gradnja uveliko traje u srpskom selu Lipa, što kod povratnika budi novi strah.

Preuređenje šatorskog kampa “Lipa” nadomak Bosanskog Petrovca u veliki prihvatni migrantski centar traje mjesecima, a podaci sa terena i iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokazuju da bi trebalo sve da bude završeno uskoro.

IOM je raspisao oko desetak javnih poziva za obavljanje poslova u “Lipi”, među kojima su zemljani i betonski radovi, izgradnja eksterne i interne ograde sa kapijama, sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže, kao i za sanaciju puteva te nabavku, isporuku i montažu stražarskih montažnih kućica te utovar, transport i postavljanje kontejnera iz “Bire”.

Rokovi su za prijavu uglavnom ističu u drugoj polovini aprila, a istovremeno nadležni u USK-u upozoravaju da je primjetan ponovo porast broja migranata i problema za koje su odgovorni.

Zatvaranje “Mirala” u Velikoj Kladuši trebalo bi prema najavama da se odvija po uzoru na ranije zatvaranje “Bire” u Bihaću, gdje je nedavno lokalna vlast stavila katanac na taj centar, bez konsultacije sa Savjetom ministara BiH.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić je, između ostalog, za lokalne medije istakao da bi krajem maja moglo doći do zatvaranja centra i da će svi novi migranti ići u “Lipu”, gdje ih već ima oko 1.000, bez obzira na kapacitet tog objekta.

U kampovima u USK-u se, prema posljednjim procjenama, nalazi oko 2.500 migranata, toliko i izvan kampova, a stalno pristižu novi. To potvrđuje i predsjednik Udruženja “Povratnici” Nemanja Davidović do kojeg dolaze i pozivi u pomoć zbog upada migranata u kuće povratnika.

– U “Lipi” prave veliki centar. Čuo sam i da planiraju da sve iz “Mirala “ i ostale smještaju tamo. Ne znam kako će to izgledati, ali znam da prave probleme, upadaju u kuće. Ljudi su u stalnom strahu – istakao je Davidović za “Glas Srpske”.

O migrantskoj krizi, sa akcentom na situaciju u USK-u, razgovarali su ove sedmice ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler. Cikotić, koji je Satlera upoznao sa radovima u “Lipi”, naglasio je da očekuje i adekvatan nastavak pomoći EU u formiranju novog centra, koji bi, kako je rekao, u znatnoj mjeri smanjio pritisak migranata u Unsko-sanskom kantonu, bez iznošenja više detalja.

Da bi migrantski talas ponovo mogao ojačati nakon trenutnog zatišja u BiH, za “Glas Srpske” su nedavno upozorili i iz Granične policije BiH.

Služba za poslove sa strancima

Služba za poslove sa strancima BiH izmjestila je ove sedmice u Lipu 83 migranata koji su zatečeni u šest napuštenih i devastiranih objekata u užem području Bihaća.

Iz Službe je juče saopšteno da nastavljaju sa tim aktivnostima u užem području grada te će se izmještanje migranata sprovoditi u skladu sa raspoloživim kapacitetima u kampu “Lipa”.

/Glas Srpske/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here