Katar: Graditelji stadiona ne dobijaju plate

0
369

Kompanija koja gradi stadion u Kataru na kojem će se igrati utakmice Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine ne plaća svoje radnike, zbog čega su oni ostali bespomoćni hiljadama kilometara od kuće, objavio je “Amnesti internešenel”.

Firma “Merkjuri MENA” nije isplatila više hiljada dolara zarada i beneficija, pa su radnici ostali bez novca i bespomoćni u toj zemlji, navodi se u izvještaju organizacije čije je sjedište u Londonu. Svjetska fudbalska organizacija /FIFA/ optužila je “Amnesti” da “dovodi u zabludu” i da ova situacija nije povezana sa takmičenjem koje će biti održano 2022. godine, prenio je AFP.

“Amnesti” navodi da najmanje 78 radnika iz Nepala, Indije i Filipina nije primilo plate od februara 2016. godine i da im se u prosjeku duguje 2.000 dolara. Za neke je to višemjesečna zarada.

U nekim slučajevima to je uništilo živote ljudi, jer su poslije višegodišnjeg rada u Kataru zapali u dugove.

Pojedini radnici iz Nepala kažu da su morali da ispišu djecu iz škola i prodaju zemlju da bi vratili dugove.

“Ukoliko osigura da oni dobiju zarade koje im se duguju, Katar može da pomogne ovim radnicima migrantima da ponovo izgrade svoje živote”, izjavio je Stiv Kokburn, “Amnestijev” direktor za globalna pitanja.

On tvrdi da je kompanija “Merkjuri MENA” iskoristila katarski sistem “kafala”, koji sprečava radnike da promijene posao ili napuste zemlju bez dozvole svog šefa.

Radnici koji nisu primili plate na kraju dobijaju dozvole da napuste zemlju, pod uslovom da sami to plate.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here