Kauboji šest mjeseci ne mogu uhvatiti kravu u šumi

0
537

Trogodišnja krava Betsi pobjegla je prije šest mjeseci tokom godišnjeg takmičenja u rodeu u mjestu Ankoredž na Aljasci.

Vlasnik ove krave je pokušao na sve moguće načine da je uhvati i vrati nazad u domaćinstvo, međutim bez uspjeha.

Betsi je iskoristila nepažnju svojih čuvara tokom rodeo festivala i pobjegla prema Far Nort Bicentenial šumi, koja se prostire na preko 4.000 hektara. Kauboji su osedlali konje i krenuli za Betsi čim su primijetili da je nema, međutim bilo je kasno. Ona je uspjela da se dokopa šume i od tada uživa u svojoj slobodi bez obzira na to što njeni vlasnici već šest mjeseci pokušavaju da je uhvate.

“Potpuno sam iscrpljen zbog portage za Betsi iz dana u dan. Ova krava je stvarno mudra, to je sigurno”, rekao je Frenk Kokoski, vlasnik Betsi.

Osim što je ne mogu uhvatiti, Frenk smatra da je ova krava jako lukava jer je skijaši, sportisti, policija i šetači kroz šumu stalno primjećuju, međutim niko nije uspio da je uhvati i dovede kući.

“Svaki put kada dobijem dojavu gdje se Betsi nalazi, odmah se uputim na tu lokaciju, međutim kada dođem tamo, sve što zateknem su tragovi u snijegu”, dodao je Kokoski.

Mnogi koji su vidjeli kravu kako luta ovom divljinom zatekli su se u čudu te su mislili da haluciniraju, jer je teren jako nepristupačan i surov, tako da je pravo čudo kako je ova životinja preživjela punih šest mjeseci.

“Zamalo sam pregazio kravu na putu kroz šumu”, glasio je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Drugi komentari dolaze od lovaca koji love jelene na ovom području i koji se svakodnevno iznenade kada umjesto jelena u šumi primijete domaću kravu.

Kada su je prolaznici tek počeli primjećivati niko im nije vjerovao, jer je nemoguće da se ova domaća životinja snađe u ovom surovom području. Upravo zbog toga su mnoge svjedoke viđanja Betsi u šumi smatrali neuračunljivim. Ipak, prava pomama za hvatanjem ove životinje je nastala kada je Frenk Kokoski putem društvenih mreža tražio pomoć od svojih sugrađana u hvatanju Betsi, čime je potvrdio da se u divljini stvarno nalazi jedna krava.

“Veliki broj ljudi se odazvao i želi da mi pomogne. Međutim, nemaju baš svi to iskustvo kauboja koje je neophodno u hvatanju krave, a naročito mudre krave kakva je Betsi”, rekao je Kokoski.

Dosadašnji pokušaji namamljivanja krave uz pomoć hrane su bili bez uspjeha, ali, kako ističe njen vlasnik, u pripremi je novi plan. Kad sazna u kojem se dijelu šume Betsi najviše kreće njegov plan je da dovede i druge krave u nadi da će im se ona pridružiti, te će je na taj način uhvatiti.

Ostali kauboji smatraju da je to dobar plan, jer će se krave po prirodi grupisati u krdo, međutim teško je ostvariv, jer šuma kojom luta Betsi je toliko velika da je skoro nemoguće utvrditi njenu tačnu lokaciju. Zasad sve što njen vlasnik može da uradi je da čeka da je neko primijeti, pa da onda sprovede svoj plan.

PODIJELI