Kecmanović: Bošnjaci žele isprovocirati intervenciju stranaca

0
233

Koliko god odugovlačenje formiranja Savjeta ministara šteti svim narodima i entitetima, toliko i dokazuje da je BiH nemoguća država, što više pogađa Bošnjake koji vjerovatno računaju da će time isprovocirati neku intervenciju Zapada, smatra profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović.

Kecmanović je izjavio da je riječ o kalkulacijama iz vremena devedesetih godina prošlog vijeka, u kojima su se Bošnjaci i tada grdno preračunali.

On smatra da krizu u vezi sa neformiranjem vlasti na nivou BiH nije svjesno izazvala bošnjačka politička elita.

– Poznata mi je procjena da lider SDA Bakir Izetbegović mora da zateže dok mu ne produže mandat u stranci. Ali, on nije šef SDA po izboru, nego po feudalnom nasljeđu. U percepciji Alijinih sljedbenika, SDA je Bakirova babovina i on nema razloga da brine o nekom protivkandidatu. Uzrok krize i krajnji cilj su mnogo ozbiljniji i nemaju isključivo lokalnu inspiraciju – rekao je Kecmanović za “Glas Srpske”.

On je naglasio da je širenje NATO-a na zapadnom Balkanu pri vrhu agende hladnoratovske strategije SAD i da se spotiče jedino na srpskim zemljama – Srbiji i Srpskoj, koje žele da budu vojno neutralne.

Istovremeno, kaže Kecmanović, i OHR sa diktatorskim bonskim ovlaštenjima i Ustavni sud BiH koji je sa kontrolnim mehanizmom inostranih sudija bio rezervni alat za disciplinovanje Srba, izgubili su autoritet.

– Bošnjaci u NATO-u po svaku cijenu hoće novog zaštitnika jedinstvene BiH. Malo je primijećeno da su se u sporazumu, kome je rok istekao 5. septembra, oni saglasili da OHR ode iz BiH samo da bi im prošao MAP. Nude i da to bude samo civilni dio i da u tome BiH prati Srbiju koja je, navodno, otišla dalje u saradnji sa NATO-om. Stalo im je da se proces integracije BiH u NATO pomjeri bar za jotu u željenom pravcu, a to je metod `kuvanja žabe`, koga se valja posebno čuvati – dodao je Kecmanović.

On smatra da nije realno da OHR nametne novi Izborni zakon i raspiše vanredne parlamentarne izbore, bar dok ova vlast vodi Srpsku, jer odluka /Valentina/ Incka se naprosto ne bi pojavila u Službenom glasniku Republike Srpske.

– Ako postoji političko jedinstvo u Srpskoj, OHR nema načina da bilo šta nametne političkim sredstvima uprkos bonskim ovlaštenjima koje je, uostalom, osporila Venecijanska komisija. Visoki predstavnik bi jedino mogao da pokuša da izvrši nasilni prevrat u Srpskoj uz pomoć pojedinih unutrašnjih kolaboranata, zaostalih poslije izbora u zajedničkim organima – rekao je Kecmanović.

Komentarišući najavu da će SNSD utvrditi političku platformu i uputiti je u Narodnu skupštinu Srpske, on je naveo da je lider SNSD-a Milorad Dodik već pomenuo da će predložiti da se razgovara o povlačenju iz sporazuma o vojsci, sudu, tužilaštvu, indirektnim porezima i svemu što su nametnuli visoki predstavnici.

– Poslanici HDZ-a bi sigurno podržali takvu inicijativu, a bila bi to i prilika da se najzad više progovori o tome kako je konstruisana ta naknadna `dobrovoljna` poslanička saglasnost na samovoljne ustavne intervencije visokih predstavnika. Bila su to olovna vremena kada su poslije rata haški istražioci širom Srpske hvatali i privodili ratne političke funkcionere i oficire. Ucjenjivani su da budu ili optuženi ili kooperativni. Taj mračni kontekst u kome je OHR uspješno pritiskao i srpske poslanike, /Pedi/ Ešdaun je cinično komentarisao da je od Srba “dobijao i više nego što je tražio” – naveo je Kecmanović.

Govoreći o izjavi specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera da “Dejtonski sporazum nikada nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego okvir koji se mijenja”, Kecmanović je naglasio da u Dejtonskom sporazumu nigdje ne piše da je “zamišljen kao okvir koji se mijenja”.

– To što je bračni par Klinton smatrao da je njihov službenik Ričard Holbruk skrojio Dejton, pa oni mogu da ga prekrajaju kako hoće, stvar je sile, a ne međunarodnog prava. SAD su i danas supersila, ali ne i jedina. Tu su sada i Rusija i Kina. Palmerova izjava je samo reciklirana priča o “duhu Dejtona” i pripada inerciji u Stejt dipartmentu, ali je treba uzeti veoma ozbiljno, jer on otvoreno najavljuje dalju reviziju ovog sporazuma” – rekao je Kecmanović.

On smatra da bi Republika Srpska, umjesto referendumima i rezolucijama, mogla da kontrira ratifikovanjem Dejtonskog sporazuma.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here