Kim nema avion koji može da doleti do Vašingtona?

0
771

Američki predsjednik Donald Tramp u ponedjeljak je dao da se nasluti da bi se sa Kim Džong Unom želio sastati u demilitarizovanoj zoni, najnaoružanijoj granici na svijetu, a ta Trampova želja mogla bi Kima da spasi od prilično velike sramote.

Kim je naime otad je postao predsjednik Sjeverne Koreje 2011. godine samo jednom putovao u inostranstvo i to u susjednu Kinu, a tamo je išao vozom.

Neki stručnjaci su u aprilu za “Washington Post” rekli kako je vrlo moguće da Kim nema avion koji je u stanju da leti na dugom letu bez prestanka.

“Znali smo se jako dobro zezati oko toga šta Sjeverna Koreja ima. To je sve teška starudija. Šalili smo se na račun njihovih prastarih sovjetskih aviona”, rekla je Su Mi Teri, bivša analitičarka CIA.

“Sjeverna Koreja nema avion koji može da leti preko Pacifika. Većina je prestara za tako nešto”, rekao je analitičar Džozef Bermudez.

Sjeverna Koreja već je dugi niz godina izložena vrlo teškim sankcijama i za Pjongjang je postala praktično nemoguća misija da kupe ili održavaju svoje avione.

Osim toga, gotovo kompletno gorivo za svoje avione uvoze iz Kine, koja je jako srezala izvoz u Sjevernu Koreju.

Neki stručnjaci pak smatraju da vazduhoplovna flota Sjeverne Koreje možda ipak ima avione koji mogu da odrade međunarodne letove.

“Air Koryo”, sjevernokorejska državna vazduhoplovna kompanija u svojoj floti ima dva Tupoljeva, koji su slični Boeingu 757. Takođe postoje sugestije kako bi usluge letenja Kim Džong Unu mogle ponuditi Švedska ili Južna Koreja, ali tek taj potez bi za Kima bio malo veća sramota. Osim toga, Kim Džong Un je i sam pilot i poznato je da voli da leti, pa bi i ta činjenica stvorila dodatnu neugodnost za ovu situaciju.

(Express.hr)

PODIJELI