Kim pristao na denuklearizaciju Korejskog poluostrva

0
231

Sjeverna Koreja pristala je da preduzme dodatne korake ka denuklearizaciji korejskog poluostrva u želji da ponovno pokrene pregovore sa SAD-om, objavila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Sjeverna Koreja pristala je da trajno zatvori svoje ključne raketne objekte u prisustvu stranih stručnjaka i spremna je da zatvori svoj glavni nuklearni kompleks ako SAD poduzmu recipročno djelovanje, saopštio je predsjednik Južne Koreje Mun Jae-in, koji je u utorak stigao u Pjongjang kako bi raspravljao o denuklearizaciji i zvaničnom završetku Korejskog rata.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka na vrhu i potpisivanja sporazuma Mun i sjevernokorejski lider Kim Džong Un izjavili su da su se složili da korejsko poluostrvo pretvore u “zemlju mira bez nuklearnog oružja i nuklearnih prijetnji”.

Kim je rekao da će sporazum koji su potpisali “otvoriti viši nivoa za unapređenje odnosa dvije države i približiti doba mira i blagostanja”. Takođe je najavio da će posjetiti Seul u bliskoj budućnosti, što će biti prva posjeta sjevernokorejskog vođe glavnom gradu Južne Koreje.

U sporazumu je Sjeverna Koreja pristala da preduzme dodatne korake ka denuklearizaciji slijedeći odgovarajuće korake SAD kojima bi se nagradio osiromašeni Sjever, navodi Jonhap.

“Sjever je izrazio svoju spremnost da nastavi preduzimati dodatne korake, kao što je trajno zatvaranje nuklearnog postrojenja Jongbjon, ako SAD preduzmu odgovarajuće mjere u duhu zajedničke izjave Sjeverne Koreje i SAD-a od 12. juna”, stoji u sporazumu.

Sastanak u Pjongjangu treći je susret Muna i Kima, a smatra se ispitom za mogući budući susret koji je sjevernokorejski lider predložio američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

Vašington želi konkretno djelovanje prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje prije nego što pristane na ključni cilj Pjongjanga – proglašavanje zvaničnog kraja Korejskog rata, koji se vodio od 1950. do 1953. godine, te je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here