Kina zabranila slovo ‘N’ i Orvela

0
445
 Nakon što su prošle sedmice nakratko zabranili slovo “N”, kineska vlada je, u naletu neviđene cenzure, zabranila satiričnu novelu engleskog književnika Džordža Orvela “Životinjska farma”, piše britanski “Independent”. Pored Orvelove “Životinjske farme”, zabranjena je i fraza “Si Zedong”, jer se radi o kovanici nastaloj od imena sadašnjeg predsjednika (Si) i poznatog kineskog vladara Mao Cedunga, piše “Independent”.

Jedna od najbizarnijih zabrana u Kini uopše, koja je došla na tapet ovim potezom Vlade, odnosi se na zabranu korišćenja slova “N”.

Mnogi su se pitali zašto je bezazleno slovo “N” zabranjeno, ali se spekuliše da je mogući razlog to što se navedeno slovo može interpretirati ili koristiti kao znak neslaganja.

Budući da je takva odluka došla nekoliko dana nakon što je Komunistička partija Kine objavila da se odbacuju sva ograničenja predsjedničkih mandata, mnogi vjeruju da sadašnji kineski predsjednik Si Đinping time želi da osigura doživotnu diktaturu.

Među terminima koji su zabranjeni našle su se sintagme poput “ne slažem se”, “kult ličnosti”, “doživotno”, “besmrtnost”, “iseljavati” i “besramno”.

Kina ima veoma striktnu politiku cenzure na internetu jer vlasti smatraju strane vebstranice i društvene mreže prijetnjom nacionalnoj bezbjednosti. Tako je poznato da su Facebook, Twitzter i YouTube već dugo zabranjeni u Kini, a u zadnje vrijeme na udaru cenzure našao se i Vini Pu, nakon što su medvjedića uporedili s predsjednikom Si Đinpingom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here