“Kineski Mercedes” ima 4,7 metara i košta kao B klasa

0
511

Daimler u saradnji s kineskim partnerom lansira novi električni model vrlo uvjerljivih performansi.

Denza je relativno nova automobilska marka nastala zajedničkim ulaganjem Daimlera i njegova kineskog partnera, kompanije BYD, a na tržištu su prisutni od 2010. godine. Prije dvije godine lansiran je model Denza 400, a sada će ga naslijediti model s fotografija, Denza 500.

Iza najblaže rečeno nespretnog dizajna klasičnog kompakta krije se vrlo upotrebljiv porodični automobil s električnim pogonom. U skladu s novim imenom je povećani domet, a sada iznosi 500 km. Prema NEDC standardu domet je oko 450 km, što je i dalje odličan rezultat. Daimler ovaj model smatra “ključnim učesnikom u razvoju električne mobilnosti u Kini”.

Automobil je testiran u uslovima ekstremno niskih temperatura, do -40 stepeni Celzijusovih, a u odnosu na prethodnika primjetna je redukcija mase. Baterije su kapaciteta 70 kWh, a pogonski elektromotor nudi snagu od 68 kW (i 177 Nm), kratkotrajno 86 kW i 290 Nm.

Skuplja Aurora izvedba daje do 135 kW i 300 Nm u kratkotrajnim opterećenjima, 100 km/h postiže za solidnih 10,5 sekundi, a maksimalac je limitran na 150 km/h.

(index.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here