Kinezi predstavili leteći taksi

0
409

Tehnološka kompanija “EHang Inc.” predstavila je prvi dron na svijetu sposoban da prevozi putnike. Leteći taksi “EHang 184” doživio je debi u gradu Gvangžuu na jugu Kine, prenosi „Juronjuz“.

Bespilotnim taksijem upravlja automatski sistem za letenje, tako da putnici ne moraju da znaju da upravljaju ovom letjelicom. Međutim, putnici koji imaju iskustva sa pilotiranjem mogu da lete koristeći i ručne komande.

„Nijedno od tradicionalnih letećih vozila ne može postići cilj potpuno samostalnog leta, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspješan let danas pokazuje da su prizori koje smo vidjeli samo u naučno fantastičnim filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima“, rekao je direktor kineske kompanije Hu Huazhi.

Taksi-dron ispitalo je više od 150 inženjera, koji su obavili hiljade sati probnog ljeta, uključujući test vertikalnog uspinjanja, test s teretom do 230 kilograma i test visoke brzine do 130 kilometara na sat, dok je test sa ljudskim putnicima posljednji u nizu.

Dron je jednosjed i može da prenese jednog putnika težine do 100 kilograma u letu dugom 23 minuta, saopštila je kompanija.

„Dron može da pomogne ljudima da izbjegnu saobraćajnu gužvu na zemlji, ali i za druge svrhe, uvijek možemo da zamislimo hitno spasavanje ili možemo prevesti pacijente u bolnicu, ili ga možemo koristiti za turizam“, rekao je Derik Ksiong suosnivač “EHang Inc.”.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here