Kiša i klizišta usporavaju izgradnju autoputa Banjaluka – Prnjavor – Doboj

0
1263

Vremenske neprilike i klizišta usporavaju izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj, a već sa prvim ljepšim danima građevinari će početi da rade punim kapacitetom.

Gradnja autoputa odvija se paralelno na njegove dvije dionice. Na dionici od Doboja do Prnjavora mašine su u pogonu već dvije godine, a počeli su i radovi na potezu od Banjaluke do Prnjavora za koje je ugovor potpisan prošle godine. Obje dionice gradi konzorcijum firmi „Integral inženjering“ iz Laktaša i „Granit“ iz Skoplja.

Generalni direktor „Integral inženjeringa“ Slobodan Stanković istakao je da, pored lošeg vremena, radove otežavaju i klizišta koja su se pojavila na dionici od Prnjavora do Doboja.

– Uspijevamo da saniramo ta klizišta, ali gubimo mnogo vremena na tome. Čekamo ljepše vrijeme da podignemo kapacitete i u potpunosti saniramo klizišta i nastavimo sa planiranim tempom izgradnje autoputa – rekao je Stanković.

Kada je u pitanju dionica od Banjaluke do Prnjavora, radi se na projektnoj dokumentaciji i radovima na terenu koje je moguće obavljati zbog vremena.

– Očekujemo da ćemo krajem mjeseca i na ovoj dionici početi da radimo u punom kapacitetu – naglasio je Stanković.

Direktor preduzeća „Autoputevi RS“ Dušan Topić istakao je da se radovi odvijaju u obimu koji dozvoljavaju vremenske prilike, ali da dinamika nije ugrožena.

– Kada je u pitanju dionica od Prnjavora do Doboja, ulazimo u posljednju godinu trogodišnjeg ugovora. Otprilike dvije trećine posla su završene i ako nas vrijeme posluži, očekujem da tačka na radove bude stavljena u ugovorenom roku, odnosno krajem ove godine – rekao je Topić.

On je istakao da je ostalo da budu završeni radovi na objektima, polaganje asfalta i postavljanje ograde i saobraćajne signalizacije.

– Što je najvažnije, na svim objektima su urađeni temelji i stubovi i sada se radi na izradi i montiranju grednih nosača na nadvožnjacima i mostovima. Konstrukcija glavnog mosta na rijeci Bosni je završena i radi se na pripremi za polaganje hidroizolacije, asfalta i zaštitnih ograda – naglasio je Topić.

Govoreći o dionici od Banjaluke do Prnjavora, Topić je istakao da su radovi počeli 1. septembra prošle godine i da i taj ugovor traje tri godine.

– U toku su pripremni radovi, koji se odvijaju u skladu sa završenom dokumentacijom i vremenskim prilikama. Akcenat tokom zime je bio na izradi projekta, a na proljeće može da se krene sa radovima duž cijele dionice. Pripremni radovi sada se odvijaju od mahovljanske petlje preko srbačkog kanala do rijeke Vrbas i nešto malo preko Vrbasa. Početkom građevinske sezone, odnosno kad se stabilizuje vrijeme, očekuju nas građevinski radovi u punom obimu – naglasio je Topić.

Dužina autoputa Banjaluka – Doboj je 72 kilometra, a vrijednost radova je oko 380 miliona evra.

Putarina

Dušan Topić je istakao da će na autoputu Banjaluka – Gradiška danas početi naplata putarine i da će ona iznositi od dvije do deset KM u zavisnosti od kategorije vozila.

– Biće omogućeni svi vidovi plaćanja, odnosno u kešu, putem kartice i elektronska naplata. Mi preporučujemo i stimulisaćemo elektronsku naplatu, jer je to najbrži i najbezbjedniji način naplate putarine, a posebno je značajan za putnike koji svakodnevno prolaze tom relacijom, tako da će se njima najviše isplatiti popust koji ćemo ponuditi za taj vid plaćanja – kazao je Topić.

Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here