Klimatske promjene prijete da unište najljepši biser Afrike

0
431
Viktorijini vodopadi, koji su nastali na mjestu gdje afrička rijeka Zambezi propada 100 metara u ponor, a čija ljepota je privlačila na milione turista u Zimbabve i Zambiju, presušili su zbog najgore suše u posljednjih sto godina.

Iako oni obično uspore tokom sušne sezone, ove godine se dogodilo da je došlo do neočekivanog opadanja u nivou vode. Strahuje se da bi klimatske promjene mogle trajno da unište vodopade.

– Prethodnih godina, kada bi presušili, to se ne bi dogodilo u tolikoj mjeri, ovo smo prvi put vidjeli – rekao je Dominik Njambe, prodavac turističkih sitnica.

Ovaj prodavac kaže da je već opao broj turista koji su vidjeli na internetu da su vodopadi usporili.

Problem je što je cijela oblast pogođena sušom i što su mnogi ljudi ostali bez hrane i usjeva zbog suše. Procjenjuje se da je pomoć potrebna za oko 45 miliona ljudi.

Zimbabve i Zambija su pogođeni i restrikcijama struje, pošto je proizvodnja ovog energenta zavisna isključivo od hidroelektrane Kariba koja se nalazi na rijeci Zambezi uzvodno od vodopada.

Na drugim djelovima vodotoka, vode ima veoma malo.

Podaci zvaničnika zaduženih za rijeku Zambezi pokazuju da je nivo vode ispod onog 1995. godine, koji je bio najniži zabilježen, a daleko ispod prosjeka. Predsjednik Zambije Edgar Lungu rekao je da je ovo upozorenje šta klimatske promjene čine našoj životnoj sredini.

Viktorijini vodopadi su jedni od najvećih i najspektakularnijih u svijetu. Slapovi su uglavnom široki preko 1,5 kilometar, s padom od 128 metara.

PODIJELI