Klokić: Јačanje veza sa dijasporom posebno značajno za ekonomiju i kulturu

0
640

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je Srni da je cilj Strateškog plana za saradnju sa dijasporom, koji je donijela Vlada Srpske, prvenstveno ekonomsko povezivanje radi podsticanja ekonomskog i privrednog razvoja.

– Naš je cilj i da bude unaprijeđena saradnja sa dijasporom, prije svega unapređenjem i postizanjem kvaliteta komunikacije sa dijasporom, ali i ukazivanjem domaćoj javnosti na njen značaj – rekao je Klokić.

Prema njegovim riječima, Strateški plan podrazumijeva očuvanje nacionalnog identiteta posredstvom zaštite kulturnog i duhovnog identiteta, te promocijom kulturnih dostignuća Republike Srpske u zemljama gdje postoji naša dijaspora.

– Nezaobilazna je i jača saradnja u oblasti nauke i inovacije internacionalizacijom nauke i inovativnosti, kao i saradnja u oblasti sporta, omladine i svih oblasti koje su značajne za Republiku Srpsku – naglasio je Klokić.

On je dodao da nakon usvajanja Strateškog plana, ovo ministarstvo u saradnji sa drugim resorima treba da sačini akcioni plan za realizaciju ovog dokumenta.

– Radna grupa koja je radila i ovaj dokument ubrzo će donijeti akcioni plan sprovođenja svega što je postavljeno za cilj ovim strateškim dokumentom – objasnio je Klokić.

Prema njegovim riječima, biće potrebno ojačati ulogu predstavništava Republike Srpske u inostranstvu, posebno u onim zemljama gdje je dijaspora značajno zastupljena kakve su Austrija, Njemačka, Ruska Federacija, SAD i Srbija.

Klokić je podsjetio da je Ministrastvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju posredstvom Foruma dijaspore i Predstavništva Srpske u Kraljevini Belgiji pokrenulo inicijativu da se svi građani koji žive u dijaspori prijave na sajt “Srpska klub” i dostave svoje podatke.

– Na taj način bi naše institucije imale stalnu komunikaciju sa takvim građanima. Prošle godine na Forumu su učestvovali predstavnici dijaspore iz 29 zemalja svijeta, sa svih kontinenata i vrata naših institucija su otvorena svima njima – istakao je Klokić.

On je naglasio da je izuzetno zadovoljan organizovanjem humanitarnog leta u Moskvu, kojim se u Banjaluku vratilo oko 70 građana Republike Srpske i Federacije BiH.

– Republički štab za vanredne situacije je donio odluku kojom je podržana inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se omogući let građanima iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali i građana Srbije, koji su zbog pandemije virusa korona ostali u Ruskoj Federaciji, ali i građana Rusije koji su bili u Republici Srpskoj i Srbiji – rekao je Klokić.

On je dodao da je ovaj let bio prijeko potreban, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je mnoštvo građana Srpske i cijele BiH u Ruskoj Federaciji ostalo bez posla zbog pandemije, te da je bilo mnogo studenata koji mjesecima nisu mogli da dođu kućama.

PODIJELI