Klokić: Forum će doprinijeti jačanju ekonomske saradnje

0
622
Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je da će privredni forum koji se danas održava u Banjaluci, a na kojem učestvuju privrednici Republike Srpske i Poljske, doprinijeti jačoj ekonomskoj saradnji dvije zemlje i povećanju spoljnotrgovinske razmjene.
Nakon sastanka resornih ministara u Vladi Srpske i delegacije regije Donja Šleska u Poljskoj, Klokić je rekao da o značaju foruma najbolje govori brojnost delegacije iz Poljske, u kojoj su i brojni novinari. “Priča o saradnji dvije zemlje pokrenuta je 2016. godine prilikom naše posjete Boloslavecu, gdje smo došli na ideju da potpišemo memorandum o saradnji, do čega je zvanično došlo u februaru ove godine”, izjavio je Klokić novinarima u Banjaluci.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da delegaciju Donje Šleske čine predstavnici regionalnog parlamenta i administracije, privrednici i predstavnici medija.

“Nadam se da će poslije ovog foruma biti novih poslovnih kontakata i konkretne saradnje. Ono što je već uveliko vidljivo jeste da je nakon potpisivanja sporazuma o saradnji u februaru, spoljnotrgovinska saradnja Republike Srpske i Poljske uvećana”, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da će u sklopu foruma danas biti održani sastanci o temama iz raznih oblasti, te da su u delegaciji predstavnici privrednika iz oblasti poljoprivrede, turizma, zaštite životne sredine i drugih strateški važnih oblasti za Srpsku.

Predsjednik Komiteta parlamenta Donje Šleske za privredni i regionalni razvoj Marek Obrenbalski naglasio je da je ova posjeta Republici Srpskoj privrednog karaktera, ali da će na forumu biti riječi i o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, inovacija i drugim oblastima.

“Posebno je značajno da možemo da podržimo Republiku Srpsku i BiH na putu ka EU. Poljska je već dugo godina članica EU i veoma rado će da podijeli svoje iskustvo na tom putu sa Srpskom i BiH”, rekao je Obrenbalski.

Obrenbalski je naveo da je regija Donja Šleska lider u dobijanju sredstava iz EU, te da su za period od 2013. do 2020. godine dobili dvije milijarde evra koje iskorištavaju za privredni razvoj, edukaciju, različite kulturne projekte, inovacije i drugo.

“Baš zbog toga što tako uspješno možemo da dobijemo sva ta sredstva, veoma smo raspoloženi da dalje sa vama podijelimo naše iskustvo u svim oblastima”, rekao je Obrenbalski.

On je izrazio očekivanja da će nakon ovog foruma doći do konkretne saradnje u oblasti tekstilne industrije, turizma i poljoprivrede.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske Marinko Đukić rekao je da spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske i Poljske u prošloj godini bila veća od 70 miliona KM, te se u ovoj godini bilježi trend povećanja.

Đukić je dodao da je Republička agencija, uz pomoć Vlade Srpske, organizovala današnji forum, od kojeg očekuje povećanje privredne saradnje, internacionalnizaciju domaćih preduzeća i povećanja konkurentnosti domaćih privrednika.

On je naveo da na forumu učestvuju privrednici iz oblasti poljopriverde, prehrambene, tekstilne i hemijske industrije, te da se okupilo više od 40 privrednika i sa jedne i sa druge strane.

Sastanku su prisustvovali ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

Nakon sastanka predstavnika Vlade Srpske i delegacije Donje Šleske, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske počeo je privredni forum na kojem učestvuju privrednici iz različitih oblasti.

PODIJELI