Klokić: Nakon pandemije, vraćanje prioritetnim aktivnostima

0
392

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je u intervjuu Srni da se ovo ministarstvo, jenjavanjem pandemije virusa korona, vratilo redovnim aktivnostima, a prioritet je rad na donošenju akcionog plana za realizaciju Strateškog plana za saradnju sa dijasporom i akcionog plana za rješavanje ciljeva koje je postavila Evopska komisija.

Podsjetivši da je Vlada Srpske usvojila Strateški plan za saradnju sa dijasporom sa obavezom da se donese akcioni plan za njegovu realizaciju, Klokić je u intervjuu za Srnu izrazio očekivanje da će nadležno ministarstvo na čijem je čelu u saradnji sa drugim institucijama veoma brzo uraditi taj plan, nakon čega se ide u realizaciju svih ciljeva koji su zacrtani u tom strateškom dokumentu.

– Strateški plan za saradnju se dijasporom je urađen prije izbajanja pandemije koja je znatno izmijenila situaciju. U tom dokumentu ne nalazi se striktno situacija u vezi sa takvim okolnostima kao što je pandemija, ali mjere koje se tiču poboljšanja ekonomskog stanja u smislu određenih investicija i privrednih aktivnosti koje planiramo, umnogome će pomoći da saniranju posljedica pandemije – pojasnio je Klokić.

On je istakao da su u završnoj fazi aktivnosti u vezi sa donošenjem akcionog plana za rješavanje 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija dala BiH nakon mišljenja na zvanični zahtjev BiH za članstvo u EU.

– U završnoj smo fazi i veoma brzo će predstavnik Republike Srpske, koji se nalazi u nadležnoj komisiji, uputiti prijedlog akcionog plana u ime institucija Srpske. Nakon toga, očekujemo kolegijum u okviru mehanizma koordinacije koji bi trebalo da usvoji taj plan i da potom počnemo sa njegovom realizacijom – naglasio je Klokić.

Ministar Klokić je u intervjuu Srni konstatovao da je Vlada Srpske u vremenu snažnog udara pandemije virusa korona generalno veoma dobro obavila svoj posao, ispunila sve zadatke koji su bili pred njom, te brzo i pravovremeno odreagovala na pravi način na sve izazove.

– S obzirom na situaciju koja je zadesila cijeli svijet i koja je umnogome izmjenila sva kretanja na globalnom nivou po mnogim pitanjima, posebno ekonomiji, mjere koje je Vlada preduzimala u smislu pomoći privredi, zdravstvenim ustanovama i stanovništvu su veoma dobro i planski odrađene – ocijenio je Klokić.

On je podsjetio da je sva pomoć i podrška koja je pružena domaćoj privredi rađena u saradnji sa Prirednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca Srpske.

– Takvim načinom rada nastojali smo da svi koji su bili pogođeni ovom pandemijom ne budu zaobiđeni – rekao je Klokić.

On je naveo da je od početka pojave pandemije virusa korona na prostoru Srpske, ovo ministarstvo preduzelo aktivnosti transporta građana Srpske koji su se u tom periodu zadesili u inostranstvu, kao i pacijenata kojima je trebala medicinska pomoć u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

– Sve to je rađeno u koordinaciji sa predstavništvima Republike Srpske u inostranstvu, pa tako je naše predstavništvo u Srbiji bilo na usluzi svim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj koje su imale potrebu za transportom naših građana zbog određene medicinske pomoći u Srbiji, ali i za povratak nazad. Na taj način je 40 pacijenata iz Srpske bilo transportovano u Srbiju – istakao je Klokić.

On je dodao da su organizacija i doprema pomoći iz inostranstva u Republiku Srpsku, odnosno u Fond solidarnosti, kasnije u Kompenzacioni fond, realizovani u saradnji sa predstavništvima Srpske u inostranstvu.

Prema njegovim riječima, značajna aktivnost je svakako i organizacija transporta državljana Republike Srpske i BiH iz Rusije, na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kada je avion “Er Srbije” na relaciji Beograd-Banjaluka-Moskva transportovao prvobitno određen broj državljana Ruske Federacije koji su se u vrijeme pandemije zatekli u BiH, a u povratku građane Srpske i BiH.

/Srna/

PODIJELI