Klokić:Opredjeljenje Vlade saradnja sa svim investitorima VIDEO

0
521

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je opredjeljenje Vlade Srpske saradnja sa svim domaćim i stranim investitorima.

RTRS

Klokić je danas u Banji Kulaši kod Prnjavora naveo da je u okviru programa postinvesticione podrške ovo ministarstvo tokom ove godine, zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava, posjetilo 40 firmi koje zapošljavaju više od 3.600 radnika i koje su ukupno investirale više od 160 miliona KM.

On je nakon sastanka saradničke mreže u okviru programa postinvesticione podrške investitorima u Srpskoj, rekao da je Ministarstvo za ekonomske odnose 2013. godine započelo program postinvesticione podrške s ciljem motivacije postojećih investitora u Republici Srpskoj na reinvestiranje, kao i poboljšanje veza sa lokalnom privredom.

“U program, koji se realizuje uz pomoć Grupacije Svjetske banke, zaključno sa današnjim danom uključeno je 26 jedinica lokalne samouprave. Ove godine u program postinvesticione podrške je uključeno novih pet jedinica lokalne samouprave” , rekao je Klokić.

On kaže da je u BiH zabilježen pad stranih investicija u odnosu na prošlu godinu usljed promjene glavne orijentacije investitora za ulaganja – sa veličine tržišta na bezbjednosnu situaciju.

“Nažalost, BiH bilježi pad investicija, ali ista situacija je i u zemljama regiona. Nadam se da će se ti trendovi promijeniti”, rekao je Klokić.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da je na području Termoelektrane Stanari, na površini od oko četiri hektara, formirana industrijska zona.

“Privodimo kraju uređenje infrastrukture i pristupnih komunikacija. Donijeli smo i određene skupštinske povlastice da investitori koji žele mogu doći, ulagati i raditi. Očekujemo da će industrijska zona zaživjeti početkom proljeća i da će u roku od dvije godine biti popunjena. Imamo taj plan i vjerujemo da će biti i ostvaren”, naglasio je Panić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš izrazio je zadovoljstvo što je i ova lokalna zajednica dio projekta postinvesticione podrške.

“Prnjavor još od 2010. godine planira da na petlji na Vijaci, gdje se nalazi autoput, počne izgradnja poslovne zone sa oko 120 parcela na po 10 hiljada kvadrata. Na narednoj sjednici Skupštine opštine biće donesen pravilnik koji će omogućiti da se zemljište prometuje ispod tržišne vrijednosti”, rekao je Tomaš.

On je dodao da će biti omogućene određene povlastice, prije svega za privrednike koji trenutno posluju na području opštine i zapošljavaju veći broj radnika.

Tomaš je podjetio da Prnjavor ima desetak privrednih subjekata čiji se izvoz mjeri desetinama miliona KM.

“Ovdje leži ogroman potencijal. Uvjeren sam da ćemo naredne godine, završetkom autoputa i otvaranjem poslovne zone. biti najprespektivnije mjesto za investicije u BiH”, poručio je Tomaš.

Kao najveći problem sa kojima se privrednici trenutno susreću u svom radu, Tomaš je naveo snabdijevanje električnom energijom.

Srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here