Knez Lazar vječno na Kosovu: Svečano otkriven spomenik

0
952

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić svečano je otkrio spomenik Svetom knezu Lazaru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

“Lazar je ovdje da ostane, jer su i Srbi ovdje da ostanu. Da smo mogli podigli bismo spomenik da bude visok do neba, da se vidi sa svake tačke kugle zemaljske, ali ipak i ovakav, veliki je toliko da ga ne mogu nikuda odavdje ponijeti i previše je lijep i blistav da bi ga ikada mogli ostaviti”, rekao je Đurić, čestitajući Vidovdan okupljenim građanima. On je istakao da se Srbija ne može voljeti bez Kosova i Metohije.

“Vidovdanska zakletva koju izgovaramo na Kosovu i Metohiji nije samo naša, to mora biti zakletva čitavog srpskog naroda”, rekao je Đurić. On je naveo da srpski narod “ne bi postojao da nije bio zagledan u prošlost, da kroz čitavu svoju novovjekovnu istoriju nije gradio budućnost na temeljima stare slave i sa Kosovom na usnama i srcu”.

“Kosovska legenda ima svoju moralnu i duhovnu komponentu i poučava nas kako da budemo bolji ljudi”, rekao je Đurić. On je dodao da se “poruka da je Kosovski boj izgubljen zbog nesloge i izdaje provlači kroz čitavu srpsku novovjekovnu istoriju kao zlokobni podsjetnik i upozorenje”.

“Ni danas poruka o važnosti sloge i jedinstva nije ništa manje aktuelna i istinita nego u vrijeme Karađorđa ili balkanskih i svjetskih ratova”, rekao je Đurić dodavši da u budućnost se ne može ići bez jasnih i čvrstih društvenih vrijednosti i ideala. “Mnoge Vidovdane ćemo slaviti u budućnosti svaki put mudriji, sve složniji i sve jači, klanjajući se sjenima kosovskih junaka”, poručio je Đurić.

agencije

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here